Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

VS wil mee praten over behoud nucleaire deal met Iran

De Verenigde Staten gaan in op een EU-uitnodiging om gesprekken op te starten met Iran. De Europese landen hopen zo de nucleaire deal met Iran, die onder oud-president Donald Trump werd opgeblazen, te herstellen. Iran blijft bij zijn standpunt dat de Amerikaanse sancties eerst van tafel moeten.

De hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, Josep Borrell, had de Verenigde Staten uitgenodigd voor een ontmoeting van P5+1 en Iran. Die groep verzamelt de VS, Duitsland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Borrell wil de vergadering beleggen om "de beste manier te vinden om stappen vooruit te zetten wat betreft de nucleaire deal", zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat aangeeft aan tafel te willen komen.

De P5+1-groep en Iran sloten in 2015 een akkoord over de nucleaire capaciteit van Iran. Maar president Trump was altijd een koele minnaar van dat akkoord en liet de VS eenzijdig uit het akkoord stappen. President Biden stuurt dus weer aan op overleg, maar Iran blijft de boot enigszins afhouden. 

Bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Zarif houdt Iran voorlopig zijn positie vast die het sinds de beslissing van Trump inneemt. "Eerst moeten de Amerikanen alle sancties schrappen die de regering-Trump instelde, en dan houden wij ons weer aan alle afspraken van het akkoord", tweette Zarif vanochtend. (Lees voort onder de tweet). 

Washington lijkt een charmeoffensief begonnen om Iran ook aan de onderhandelingstafel te krijgen. Behalve de aankondiging dat de Verenigde Staten willen ingaan op de Europese uitnodiging, raakte donderdag ook bekend dat een brief die in september naar de VN-Veiligheidsraad werd gestuurd, wordt geannuleerd. In die brief werd de Veiligheidsraad op de hoogte gebracht dat er weer internationale sancties geheven worden tegen Iran, omdat het zijn kant van de deal niet nakomt.

De andere partijen in de nucleaire deal lieten in september al weten dat die brief zonder voorwerp is, omdat Washington niet langer deel uitmaakte van het akkoord. Daarnaast worden de beperkingen van Iraanse diplomaten bij de VN in New York verlicht. Trump had de Iraanse diplomaten nog strengere beperkingen opgelegd.

Meest gelezen