AP2007

Supermarkten gaan wijn in blik aanbieden, topsommelier: "Leuk voor picknick, maar niet voor in restaurant"

Verschillende supermarkten in ons land gaan binnenkort wijn in blik verkopen. In verschillende landen wordt wijn al jaren in blik verkocht, maar in Europa is dat een minder gebruikelijke verpakking. "Er wordt vooral rosé wijn en witte wijn aangeboden in blik. Het gaat om wijnen die jong geconsumeerd moeten worden", zegt topsommelier Sepideh Sedaghatnia in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Supermarktketen Delhaize verkoopt vanaf volgende week blikjes met witte wijn en rosé en ook concurrent Carrefour heeft al aangekondigd dat er in de loop van het voorjaar blikjes wijn in de winkelrekken zullen verschijnen.

Topsommelier Sepideh Sedaghatnia omschrijft de wijn in blik als een ideale picknickwijn, maar volgens haar is het geen drank die bij een gastronomisch diner in een restaurant thuishoort.

AP2007

In veel vooral warmere landen zoals Australië bestaat wijn in blik al jaren

Sepideh Sedaghatnia

"Wijn in blik bestaat al lang. In veel landen zoals Australië is die verpakking geïntegreerd in de wijncultuur. Er wordt vooral rosé wijn en witte wijn aangeboden in blik, dat zegt al voldoende. Het gaat om wijnen die jong geconsumeerd moeten worden als dorstlesser. Het is bij wijze van spreken zoals een blikje frisdrank dat je kan drinken", zegt Sedaghatnia in "De wereld vandaag".

"De chemische reactie in flessen is anders dan in blik, maar de wijnen in blik zijn niet bedoeld om te bewaren. Ze moeten binnen het jaar gedronken worden."

Volgens Sedaghatnia is wijn in blik een handig alternatief bij een picknick. "Het is hygiënisch en gemakkelijk om een blik open te trekken en te klinken, maar in mijn restaurant zie ik ons nog geen wijn in blik uitschenken."

Meest gelezen