archieffoto

Festivalzomer in Frankrijk: maximaal 5.000 mensen samen én publiek moet zitten

In Frankrijk zullen er komende zomer festivals en culturele activiteiten kunnen plaatsvinden, maar er zullen maximaal 5.000 mensen mogen samenkomen én het publiek zal moeten zitten. Dat heeft de minister van Cultuur Roselyne Bachelot aangekondigd. 

De cultuursector in Frankrijk klaagt al langer omdat artiesten er -net zoals bij ons- niet mogen optreden. De regering heeft daar begrip voor en heeft daarom aangekondigd dat culturele activiteiten en festivals deze zomer opnieuw moeten kunnen doorgaan. Maar er zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo zullen er maximaal 5.000 mensen kunnen samenkomen bij een evenement én het publiek zal moeten zitten. Staan en dansen blijft verboden. 

Artiesten halen opgelucht adem, maar sommige festivals waren intussen al geannuleerd als gevolg van de coronacrisis. Velen stellen zich ook de vraag of het mogelijk is om van een festivalpubliek te vragen dat ze blijven zitten. Het ene evenement leent zich al beter tot deze setting dan het andere. En er blijven ook nog veel grijze zones, zo is het nog niet duidelijk of en hoe er drank- en eetgelegenheden zullen toegelaten worden op het terrein. 

Momenteel is het in Frankrijk nog verboden om tussen 18 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends je huis te verlaten. Restaurants, bars, musea, theaters en concertzalen zijn er gesloten. 

"We hebben zin om deze zomer festivals te organiseren", reageert le Syndicat des musiques actuelles. "Maar niet tegen eender welke prijs. We wachten nog op duidelijke taal van de president (Emmanuel Macron) of van de eerste minister (Jean Castex) over een engagement voor de heropening van de culturele sector." Er zal vanaf nu maandelijks overleg zijn met de festivalorganisatoren om de evolutie van de pandemie te bespreken. 

Serge Platel, voorzitter van de Federatie van de Vlaamse muziekfestivals, hoopt alvast dat er hier niet voor een gelijkaardige oplossing gekozen wordt. "Dat zou het einde betekenen van veel festivals. Het grote verschil met Frankrijk is immers dat veel festivals daar gesubsideerd zijn en onze festivals zijn dat niet." 

Vlaams minister van Cultuur Jambon (N-VA) heeft een tijd geleden al laten weten dat er bij ons in overleg met de festivalorganisatoren uiterlijk half maart een beslissing valt over de festivals. In Nederland worden veel festivals intussen al naar september verschoven. Herman Schueremans liet ook al verstaan dat hij eventueel bereid zou zijn Rock Werchter naar een latere datum te verschuiven, "desnoods twee maanden later dan gepland", als dat zinvol zou zijn in het kader van de huidige coronacrisis.  "We hebben onszelf gegeven tot eind februari om een beslissing te nemen, misschien een beetje tegen beter weten in", zei hij daarover nog. 

Meest gelezen