Videospeler inladen...

Texas kreunt onder winterweer: president Biden zal koudegolf erkennen als natuurramp 

De Amerikaanse president Joe Biden zal de winterstorm in de zuidelijke staat Texas erkennen als natuurramp. Dat zal ervoor zorgen dat er meer geld vrij komt voor hulp na de koudegolf van de afgelopen week. Biden reist volgende week naar Texas om de situatie met eigen ogen te zien.

Texas kreunt al enkele dagen onder het extreme winterweer. Miljoenen burgers zaten de afgelopen week zonder elektriciteit of gas. En ook de watertoevoer was (en is) een groot probleem. Door de kou zijn veel leidingen vastgevroren. 13 miljoen mensen hebben daardoor problemen met de watertoevoer. Door het koude weer zijn er in de Verenigde Staten al bijna 60 doden gevallen. 

Mensen schuiven aan om water te halen.

Fabrieken van elektronische chips in de Amerikaanse staat Texas zien zich gedwongen om een week lang de deuren te sluiten als gevolg van de koudegolf. De sluiting komt ongelegen, want er heerst op dit moment al een wereldwijd tekort aan halfgeleiders.

De Amerikaanse president Joe Biden zal de koudestorm in Texas erkennen al natuurramp, en hij belooft alvast federaal geld vrij te maken om ergste noden te lenigen. Volgende week zal hij de staat bezoeken. 

Videospeler inladen...

Om de Texanen te helpen moet het Witte Huis nauw samenwerken met de Republikeinse gouverneur van de staat Texas, Greg Abbott. Die erkende de verkiezingsoverwinning van Biden aanvankelijk niet. Biden verloor ook in die staat. 

In het Amerikaanse Congres klinkt intussen wel kritiek op de Texaanse gouverneur. De Democraten vinden dat hij te weinig deed om het elektriciteitsnet te moderniseren en klaar te maken voor streng winterweer en extreme temperaturen. 

Veel Texanen in appartementen worden intussen geconfronteerd met wateroverlast. De extreme koude heeft de waterleidingen beschadigd, waardoor het water op veel plaatsen woonkamers en gangen binnendringt. Bekijk hieronder een kort overzicht van die wateroverlast.

Videospeler inladen...

Gisteren getuigde Ann Willaert, die in Texas woont, over de kou. herbeluister haar getuigenis hier: 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen