AFP or licensors

"Britse variant langer besmettelijk": experts bekijken of we onze quarantaineregels moeten aanpassen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat patiënten die besmet zijn met de Britse variant van het coronavirus, ook langer besmettelijk blijven. Mogelijk zullen coronapatiënten daardoor in de toekomst langer in quarantaine moeten blijven. 

Bij de uitbraak van de Britse variant een tijdje geleden bleek al snel dat die een pak besmettelijker was dan de 'Wuhan-variant' van het coronavirus dat we tot dan toe kenden. Er werd toen een percentage van "30 tot 70 procent" besmettelijker genoemd. 

Dat kwam niet noodzakelijk omdat de Britse variant in grotere hoeveelheden aanwezig zou zijn bij patiënten, maar wel omdat die zich makkelijker op een gastheer overzet, en nu blijkt ook dat patiënten langer besmettelijk blijven. Het gaat weliswaar om voorlopige studies, maar onderzoekers aan de Amerikaanse universiteiten van Harvard en Yale vermoeden dat ons immuunsysteem 30 procent meer tijd nodig heeft om de infectie in ons lichaam op te ruimen. 

Een logisch gevolg zou dus kunnen zijn dat quarantaineperiodes aangepast moeten worden. "De GEMS (de groep van experts die de strategie tegen het coronavirus bepaalt, red.) gaat dit bekijken", zei vaccinoloog Pierre Van Damme daarover tijdens het wekelijkse Q&A-moment met de werkgroep vaccinaties. 

"We gaan ook kijken naar hoe het Verenigd Koninkrijk nu zijn protocollen aan het aanpassen is. Dat zou een weerslag kunnen hebben op de quarantaineperiode, maar bijvoorbeeld ook op het interval tussen het herhalen van PCR-tests om te bepalen of iemand nog besmettelijk is."

We bekijken samen met het Verenigd Koninkrijk of de quarantaineregels bij ons moeten worden aangepast

Experts gaan ervan uit dat de dominantere Britse variant, die nu op een verspreiding van 34 procent zou zitten in België, verder gaat oprukken in België en langzaam maar zeker het speelveld kan gaan beheersen. Het herbekijken van de quarantaineregels is in dat opzicht dus sowieso een noodzakelijke oefening. 

Momenteel zou de Zuid-Afrikaanse variant bij ons op 4 procent zitten, terwijl de Braziliaanse op minder dan 0,5 procent zit. Als die Britse variant het overwicht zou krijgen in België, hoeft dat nog geen ramp te zijn, omdat de huidige vaccins er goed tegen werken. Bij de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse is de effectiviteit van de vaccins duidelijk lager. 

Of de Britse variant mensen eventueel ook zieker zou kunnen maken dan bij een 'klassieke' besmetting met de Wuhan-variant, is nog helemaal niet uitgemaakt en moet nog verder onderzocht worden. Over het percentage aan extra besmettelijkheid van de Britse variant, wordt deze week verder nieuws verwacht. 

Uit nieuwe cijfers blijkt nog dat wie al corona heeft gehad (de klassieke variant), gemiddeld 5 tot 8 maanden beschermd blijft na het aanmaken van anti-lichamen. 

"Besmettingsgraad valt sterk terug na vaccinatie"

Uit de eerste studieresultaten in Israël, dat al heel ver staat met de inentingen tegen corona, blijkt intussen dat mensen al relatief snel minder besmettelijk worden nadat ze het vaccin kregen. 

Concreet zouden zij al vanaf dag 12 na de eerste prik een heel pak minder besmettelijk zijn. De 'virale lading' (hoeveel virus een patiënt in zich draagt) zou immers met een factor vier dalen in de periode tussen dag 12 en 28. 

"Dit zijn de eerste resultaten over besmettelijkheid. Het zijn pre-prints, voorlopige resultaten dus. Nog met een korreltje zout te nemen, maar het bevestigt wel wat we in dierenstudies al zagen. Wie gevaccineerd wordt, heeft duidelijk een verminderde virale lading. En daar kunnen we uit besluiten dat dit ook een verminderd potentieel heeft op transmissie. Dat wordt nu verder onderzocht", zegt Pierre Van Damme. 

Wie een vaccin kreeg is al na dag 12 veel minder besmettelijk

Hoe zit dat nu weer precies met de verschillende varianten van het coronavirus? Virologe Leen Delang legt het uit in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen