Videospeler inladen...

Kamerlid Dries Van Langenhove op betoging in Parijs, minister Verlinden: "Geen essentiële reis"

Kamerlid Dries Van Langenhove, verkozen op een lijst van Vlaams Belang, heeft in Parijs deelgenomen aan een betoging tegen de mogelijke ontbinding van de extreemrechtse beweging Génération Identitaire. Nochtans verbiedt de Belgische overheid momenteel niet-essentiële reizen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verdedigt de reis van zijn Kamerlid. Minister van  Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) veroordeelt de reis.

Volgens Van Langenhove ging het om een essentiële verplaatsing. "Ik heb als volksvertegenwoordiger een aantal plichten te vervullen", zegt hij. Op Twitter vult hij aan: "Ik ging vandaag de Fransen een hart onder de riem steken in hun protest tegen de Franse regering die rechtse jongerenbewegingen wil verbieden." Deelnemen aan een betoging lijkt echter niet onder de uitzonderingen op het reisverbod te vallen. Het Kamerlid zegt in quarantaine te zullen gaan als hij symptomen zou krijgen.

Van Langenhove is op beelden van de betoging te zien naast andere betogers met het logo van zijn organisatie Schild & Vrienden op hun trui. Op een van de foto's is te zien dat hij geen mondmasker draagt (op andere foto's draagt hij wel een mondmasker). 

AFP or licensors

De betogers kwamen op straat na verklaringen van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Die is uit op de ontbinding van Génération Identitaire, nadat de extreemrechtse organisatie een actie had georganiseerd om migranten te onderscheppen in de Pyreneeën. Het was niet de eerste keer dat de organisatie, die bestaat sinds 2012, zo'n actie hield.

In mei vorig jaar werd Van Langenhove beboet toen hij werd betrapt op een barbecue met vrienden in Gent. Die mocht volgens de lockdownmaatregelen niet plaatsvinden. Hij zei achteraf dat hij fout was geweest. "Ik had naar huis moeten gaan toen ik zag dat er te veel volk was", klonk het toen. "Ik heb als volksvertegenwoordiger een voorbeeldfunctie."

Ik heb als volksvertegenwoordiger een voorbeeldfunctie

Dries Van Langenhove vorig jaar

Van Grieken: "Opkomen voor vrije meningsuiting is altijd essentieel"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verdedigt de reis van zijn Kamerlid op Twitter. "Opkomen voor de vrijheid van meningsuiting is altijd essentieel", schrijft hij.

Aan onze redactie voegt Van Grieken eraan toe dat hij vooraf op de hoogte was gebracht. "Ik heb hier geen enkel probleem mee. Onze vrijheid van meningsuiting staat onder druk. We mogen ons niet meer verenigen zoals we willen. We mogen nog amper iets delen op sociale media. Dit lijkt me heel essentieel."

Verlinden: betoging in buitenland is geen essentiële reis

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) veroordeelt op basis van de informatie waarover ze nu beschikt de reis van Dries Van Langenhove naar Parijs om er aan een manifestatie deel te nemen. Dat valt volgens haar niet onder de categorie "essentiële reizen". 

"Dries Van Langenhove heeft als volksvertegenwoordiger een voorbeeldfunctie. Hij moet dus ook de maatregelen naleven", zegt de minister.

Ze wijst erop dat men in ons land aan een manifestatie kan deelnemen, mits het naleven van de nodige gezondheidsmaatregelen. In het buitenland aan een manifestatie deelnemen, valt evenwel niet onder de categorie van "essentiële reizen", aldus Verlinden. 

Meest gelezen