2020 Invision

Kim en Kanye gaan hun eigen weg: hoe het ultieme celebritypowerkoppel gaandeweg barsten vertoonde

Een van de invloedrijkste celebritykoppels ter wereld is niet meer: Kim Kardashian en Kanye West gaan scheiden. En dat komt niet als een verrassing: al maandenlang waren er geruchten dat het niet goed ging tussen de twee. Het (vermoedelijke) keerpunt? De reeks bizarre uitspraken die Kanye deed in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.  

Hij: een van de invloedrijkste rappers ter wereld. Zij: een wereldberoemde carrièrevrouw, die het landschap van reality-televisie voorgoed veranderde. Wanneer Kanye West en Kim Kardashian in 2012 een koppel worden, is Hollywood in één klap een powerkoppel rijker. De twee waren al langer vrienden, maar in april 2012 worden ze voor het eerst als koppel gespot. Op dat ogenblik was Kim nog getrouwd met basketballer Kris Humphries, al had ze - na amper 72 dagen - de scheiding wel in gang gezet. Een detail: in het nummer "Cold" rapt Kanye dat hij al langer een oogje op haar had: "And I'll admit, I had fell in love with Kim around the same time she had fell in love with him. Well, that's cool, baby girl, do ya thang. Lucky I ain't had Jay drop him from the team." 

In 2014 trouwt het koppel onder massale belangstelling. The New York Times omschreef het evenement later als "a historic blizzard of celebrity" (een historische storm van celebrity). Intussen heeft het koppel vier kinderen: North, Chicago, Psalm en Saint. 

En zoals het een invloedrijk koppel betaamt: de Instagrampost van Kim Kardashian waar ze haar kersverse man kust, was op dat ogenblik de meest gelikete post ooit. Een record dat meer dan een jaar standhield - en dat verbroken werd door halfzus Kendall Jenner. 

Hoe komt het dat Kim en Kanye zó invloedrijk zijn?

Maar hoe komt het eigenlijk dat het koppel zo veel invloed heeft? 

De avonturen van de familie Kardashian zijn sinds 2007 te volgen in de populaire reality-serie "Keeping up with the Kardashians". Waar de eerste pilootaflevering nog goed was voor 898.000 kijkers, groeide het aantal fans spectaculair en werd de show een van de populairste televisieshows ooit. De familie Kardashian werd gebombardeerd tot wereldsterren en ze bouwen een zakelijk imperium uit om u tegen te zeggen. In de entertainment-, de reclame-, de merchandising-, de mode- en de cosmetica-industrie: the Kardashians zijn overal. Op dit ogenblik heeft de 40-jarige Kim meer dan 200 miljoen volgers op Instagram en bijna 70 miljoen volgers op Twitter. Naast zakenvrouw en influencer is Kardashian ook op weg naar de advocatuur - ze is volop bezig met haar rechtenstudies. Ook haar politieke arm is lang. Zo overtuigde ze voormalig president Donald Trump in 2018 om gratie te verlenen aan Alice Marie Johnson, die toen al 20 jaar in de cel zat voor drugsfeiten. Het vermogen van Kim Kardashian wordt volgens zakenblad Forbes op 900 miljoen dollar geschat. 

Lees hier meer over hoe Kardashian hét mediafenomeen van deze tijd werd, maar daarnaast ook een gewiekste zakenvrouw en een advocate in opleiding is. 

En ook Kanye West behoort onmiskenbaar tot het clubje "meest invloedrijke muzikanten". Hij heeft meer dan 20 miljoen albums verkocht. Met 21 Grammy's (de belangrijkste muziekprijzen) op zak, staat hij op een gedeelde twaalfde plaats in de ranking van meest bekroonde artiesten. En, net als Kim slaagde hij erin om een groot zakenimperium uit te bouwen. Hij is immers niet alleen rapper, maar ook producer en mode-ontwerper, met onder meer samenwerkingen met Nike en Adidas. Momenteel heeft hij 30 miljoen volgers op Twitter. Sinds vorig jaar mag hij zich ook officieel miljardair noemen, Forbes schat zijn vermogen op zo'n 1,2 miljard dollar. En ook Kanye is gekend in het Witte Huis, vooral met Donald Trump onderhield hij (bij momenten) een hartelijke relatie. 

Videospeler inladen...

Het is dan ook geen verrassing dat Kim en Kanye (samen, jawel, Kimye) samen een van dé celebrity-powerkoppels van Hollywood genoemd worden. In 2014 verschenen ze als eerste biraciale koppel op de cover van Vogue. Anna Wintour schreef op dat moment: "Een deel van het plezier van het maken van Vogue, is dat we diegenen kunnen laten zien die de cultuur op dat moment definiëren."

 Door het invloedrijke Time Magazine werden ze in 2015 gerekend tot de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld. Zijn voorwoord werd geschreven door Tesla-baas Elon Musk, het hare door zakenmagnaat Martha Stewart. 

Ups en downs

Doorheen de jaren gaat hun huwelijk door ups en downs (al blijven ze elkaar en plein public door dik en dun verdedigen). 

Al in 2013 duiken er geruchten op dat Kanye Kim bedrogen had. De geruchten zijn zo hardnekkig dat een woordvoerder van Kanye zich genoodzaakt ziet om ze te weerleggen. Hij noemt het "een flagrante aanval door iemand die publiciteit zoekt". 

Op haar beurt drukt Kim in 2016 de geruchten de kop in dat het koppel door zwaar weer gaat. "We zijn gelukkig, er is niets om over te schrijven." Even later verdedigt ze haar man fel nadat hij (alweer) in een relletje met zangeres Taylor Swift terechtgekomen was. In het nummer "Famous" noemde hij Swift "that bitch". Volgens Kanye gaf Swift hem de toestemming, maar dat ontkende ze op haar beurt in alle talen. Kim zwijgt lang over de zaak, maar op een bepaald moment mengt ze zich in de discussie en trekt ze voluit partij voor haar echtgenoot. "Ze ging helemaal akkoord. Ze wist dat het eraan kwam (...) Mijn echtgenoot heeft haar zelfs gebeld", waarna Kim het gesprek online gooide (al kwam het woord "bitch" daarin nooit ter sprake). 

We zijn gelukkig, er is niets om over te schrijven

Kim Kardashian in 2016

In datzelfde jaar wordt Kim het slachtoffer van een brutale juwelenroof in Parijs. In haar appartement staat de realityster plots oog in oog met overvallers, die het gemunt hebben op haar peperdure juwelen - goed voor 9 miljoen euro. Op het moment dat Kanye het nieuws te horen krijgt, legt hij meteen zijn concert in New York stil om zijn vrouw bij te staan. 

Videospeler inladen...

Ook wanneer Kanye in datzelfde turbulente jaar 2016 opgenomen wordt omdat hij oververmoeid is, staat Kim aan zijn zijde. Enkele dagen voordien had Kanye een concert in Sacramento al abrupt onderbroken nadat hij een tirade over politiek had afgestoken. 

Door de jaren heen rolt Kanye eigenlijk van het ene relletje in het andere, en dat zou - volgens bronnen - druk gezet hebben op hun relatie. Zo hint Kanye in 2018 dat slavernij een keuze was. "Als je 400 jaar lang over slavernij hoort, 400 jaar? Dat klinkt als een keuze", zei hij letterlijk. Dat komt hem op een stortvloed aan kritiek te staan. Later vertelt Kanye aan The New York Times dat hij vreesde dat Kim hem zou verlaten na die uitspraak. 

Het keerpunt? (Wellicht) de veelbesproken presidentiële campagne van Kanye

Maar Kim blijft. Tot het koppel deze zomer opnieuw in een relatiestorm terecht komt. Begin juli stelt Kanye West zich officieel kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar zijn eerste campagnebijeenkomst - in kogelvrije vest én met 2020 geschoren in zijn haar - doet serieus de wenkbrauwen fronsen. Hij vertelt daar opeens dat hij een abortus wilde toen Kim zwanger was van hun oudste dochter North. "Ik had mijn dochter bijna vermoord", schreeuwt hij. 

Videospeler inladen...

En dat is nog maar het begin van een reeks bizarre tweets en uitspraken. Zo sneert hij naar zijn vrouw en schoonmoeder op Twitter dat hij wil scheiden van zijn - in zijn woorden - overspelige vrouw en dat zijn schoonmoeder eigenlijk Kris "Jong-un" Jenner heet (naar de leider van Noord-Korea) en dat beiden hem wilden laten opnemen in een psychiatrische instelling.

Met een post op Instagram reageert Kim uiteindelijk op de uithalen van haar man. Ze vraagt begrip en verwijst naar zijn bipolaire stoornis als oorzaak van de uitspraken. "Zij die dicht bij Kanye staan, kennen zijn hart en begrijpen dat zijn woorden soms niet aansluiten bij zijn intenties." Nadien excuseert West zich via Twitter ook publiekelijk bij zijn vrouw. 

Maar achter de schermen zwellen de geruchten over een nakende echtscheiding aan. Ze zouden apart wonen, Kim zou de bekende echtscheidingsadvocate Laura Wasser ingeschakeld hebben, Kim zou willen wachten met de echtscheiding tot het beter ging met Kanye: de molen stopte niet. 

Feit is dat de twee de afgelopen maanden nauwelijks samen te zien waren, hij verscheen bijvoorbeeld ook maar heel kort op het 40e verjaardagsfeest van Kim in oktober

Gisteren kwam dan het bericht dat Kim de scheiding aangevraagd heeft. Via bronnen weliswaar, want zowel Kim als Kanye houdt voorlopig de lippen stijf op elkaar. 

Meest gelezen