De terugkeer met de trein uit Oostende verloopt vlot.

Liveblog -  Mooie weer leidt tot drukte aan zee, de terugkeer vanavond verloopt vlot

De besmettingscijfers dalen nog, maar de daling gaat trager. De positiviteitsratio is dan weer licht gestegen. En het mooie weer lokt veel dagjestoeristen naar zee, met drukte tot gevolg, onder meer in Oostende. Er werden extra mensen ingezet om alles in goede banen te leiden. Volg hier het coronanieuws op de voet. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Het mooie weer lokt duizenden mensen naar de kust

De mooie temperaturen en de zon hebben veel mensen naar de kust gelokt. Soms zelfs te veel mensen. De grootste drukte was er in Oostende en Knokke-Heist. Daar kleurde de druktebarometer oranje. Maar ook in Koksijde, Nieuwpoort, De Haan en Blankenberge was het druk. De kustgemeenten waren voorbereid dankzij extra stewards en politie.

Videospeler inladen...

Oostende neemt morgen extra maatregelen

Om een overrompeling morgen te voorkomen neemt de stad Oostende extra maatregelen. Er wordt onder meer gedacht aan het inzetten van extra stewards. Vandaag was het al erg druk. Burgemeester Bart Tommelein en de politie deden na de middag een oproep om niet meer naar Oostende te komen. Voor morgen vraagt Tommelein de toeristen om het stadscentrum te mijden. 

Videospeler inladen...

Tiental patiënten besmet op geriatrie-afdeling Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk

Op een afdeling geriatrie van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk zijn acht tot tien patiënten besmet met het coronavirus. Ook een personeelslid heeft positief getest. Dat bevestigde ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen. "De symptomen vallen globaal mee. De besmette personen zijn zelfs een beetje asymptomatisch. De besmette patiënten liggen in cohorte op de afdeling en verblijven in aparte kamers," aldus Ritzen.

Kleuterschool in Halle blijft dicht tot woensdag

Omdat enkele kleuterjuffen besmet zijn met het coronavirus hebben de zowat 180 kleuters van het Heilig-Hart College in Halle eind deze week een coronatest moeten ondergaan. "Op die manier kunnen we de besmettingen in kaart brengen en krijgen we een zicht op de verspreiding", zegt directeur Lander Van Medegael. Het gaat om 180 kleuters en nog eens tien leerkrachten naast de drie juffen die al positief waren.

De kleuterafdeling blijft al zeker tot en met woensdag 24 februari gesloten”, vervolgt Van Medegael. “Vooral omdat de leerkrachten die positief waren vanaf donderdag terug aan de slag kunnen. Dan hebben we zeker voldoende leerkrachten. De kleuters die nu negatief testen mogen dan ook vanaf donderdag opnieuw naar school.”

Druktebarometer Leuven voor het eerst op oranje

De druktebarometer van Leuven heeft zaterdag even op oranje gestaan. In de late namiddag waren er te veel mensen in de winkelstraten en raadde de stad mensen af om nog te komen. Het is de eerste keer sinds de invoering van de barometer in Leuven dat die op oranje stond. "We zijn blij dat de handelaars toch nog hun boterham hebben kunnen verdienen", zegt schepen van handel Geleyns. Ondanks de drukte waren er geen noemenswaardige incidenten en verliep het winkelen rustig.

De politie voert de grenscontroles op

In ons land zijn toeristische of recreatieve uitstappen nog zeker tot 1 april verboden, zowel voor wie ons land uit wil als voor wie binnen wil. De politie voerde dit weekend daarom extra controles uit aan de grens met Nederland en Frankrijk.

Videospeler inladen...

Ook in het binnenland trekken veel mensen erop uit

Niet alleen aan de kust was het druk, ook in het binnenland zochten mensen de zon op, onder meer in het Citadelpark in Gent.

Videospeler inladen...

Druktebarometer op rood voor winkelwandelgebied in Kortrijk

In Kortrijk heeft de druktebarometer deze namiddag code rood bereikt. Niet voor het hele gebied, maar enkel voor de winkelwandelstraten. De boodschap luidt ‘wegblijven’ van die locatie op de website van de druktebarometer. Wandelaars en koopjesjagers kunnen nog binnen, maar enkel als een zelfde aantal koop- en kijklustigen de zone verlaat.

De terugkeer van de dagjestoeristen van de kust verloopt vlot, de NMBS zet extra treinen in 

De terugkeer van dagjestoeristen met de trein verloopt goed. Dat zegt de NMBS. Net als in de voormiddag zette de spoorwegmaatschappij drie extra treinen in die klaar stonden voor als het te druk zou worden.

Door het zonnige en zachte weer was het drukker op verschillende treinen, niet enkel naar de kust maar bijvoorbeeld ook naar Antwerpen en de Ardennen. De NMBS houdt dit weekend tien treinen stand-by op een aantal strategische plaatsen. Die kan de maatschappij snel inzetten als het ergens te druk wordt. Er was ook extra veiligheidspersoneel in de stations.

 Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman hebben die maatregelen gewerkt. "Het is al bij al goed verlopen. Er waren geen grote incidenten. Veiligheidsmensen en treinpersoneel hebben goed gewerkt", zegt hij. De spoorwegmaatschappij blijft reizigers wel aanraden om de NMBS-app te checken voor vertrek. In die app is te zien hoe druk het in een bepaalde trein is.

Meest gelezen