AFP or licensors

Russische oppositieleider Navalny verliest twee rechtszaken op een dag

De Russische oppositieleider Alexej Navalny heeft op een dag twee rechtszaken verloren. Een rechter bevestigde in beroep zijn gevangenisstraf van drie en half jaar voor het schenden van zijn voorwaarden voor zijn invrijheidstelling na een eerdere veroordeling. Later kreeg hij een boete voor smaad. 

Navalny werd begin februari veroordeeld omdat hij de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling na een eerdere veroordeling zou hebben geschonden tijdens zijn verblijf van vijf maanden in Duitsland. Daar herstelde hij van een vergiftiging met novitsjok, die aan Russische geheime agenten wordt toegewezen. Tegenstanders noemden het proces politiek gemotiveerd.

Een rechter legde Navalny toen een celstraf van 3,5 jaar op. Zijn advocaten gaven al te kennen dat een eerder huisarrest zou worden afgetrokken van de straf, waardoor de regeringscriticus 2 jaar en 8 maanden naar de gevangenis zou moeten.

Een rechtbank in beroep bevestigde zaterdag de celstraf voor Navalny, maar kortte die wel in met anderhalve maand. De oppositieleider reageerde sarcastisch op het vonnis. "Ze hebben de straf met anderhalve maand teruggebracht. Geweldig! ", sprak hij vanuit een glazen kooi in de rechtbank. 

Eerder had Navalny aangevoerd dat hij onschuldig was aan overtreding van de voorwaarden voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. "Ik wil niet hoog van de toren blazen, maar de hele wereld wist waar ik was", zei hij tegen de rechter. "Toen ik hersteld was, heb ik een vliegticket gekocht en ben naar huis gegaan." Navalny zou volgende week al naar een gevangenis worden overgebracht, berichtten Russische staatsmedia, maar een exacte datum wordt niet genoemd.

Lees verder onder de foto

AFP or licensors

Later vandaag verscheen de Kremlin-criticus nog eens voor de rechter. Daarbij werd hij schuldig bevonden aan smaad. De zaak draait om beledigingen aan het adres van een 94-jarige oorlogsveteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Hij moet een boete van 850.000 roebel betalen (ongeveer 9.500 euro).

Navalny had via internet scherpe kritiek geuit op een videoboodschap waarin Russen zich uitspraken voor de grondwetswijzigingen die het Kremlin wilde doorvoeren. Navalny had de mensen die in de clip te zien waren - onder wie dus ook de oorlogsveteraan - "verraders" genoemd.

Navalny heeft zich tijdens het proces herhaaldelijk beroepen op zijn recht op vrije meningsuiting. Hij benadrukte dat hij de oudere man had bekritiseerd als hoofdrolspeler in de video, maar niet om zijn veteranenstatus. Hij noemt de 94-jarige een "marionet" in een politiek gemotiveerd proces.

Meest gelezen