Twee demonstranten doodgeschoten door politie in Myanmar

In Mandalay, de tweede stad van Myanmar, in Zuidoost-Azië, zijn twee doden gevallen bij demonstraties tegen de militaire staatsgreep. De 2 demonstranten stierven toen de politie om betogers schoot om hen uiteen te drijven. Verschillende andere betogers raakten gewond. Sinds het leger begin deze maand de macht greep, is het onrustig in Myanmar, dagelijks wordt er betoogd.

In Mandalay legden havenarbeiders het werk neer uit protest tegen de staatsgreep en schaarden zich daarmee achter de nationale protestbeweging. Maar de politie liet niet begaan, circa 500 agenten en soldaten werden naar het Yadanabondok gestuurd om de betoging uiteen te drijven. Ze gebruikten het waterkanon, traangas en kogels tegen de betogers, waarvan er sommigen met katapulten de ordediensten beschoten. 

Tijdens die actie vielen twee doden. Een anonieme arts bevestigde dat aan persbureau Reuters: “Een man kreeg een kogel in het hoofd en stierf ter plekke. Een andere overleed later aan een borstwonde.” Of de slachtoffers geraakt werden door rubberkogels of dat de politie met scherp schoot, is voorlopig niet duidelijk. Daarnaast is er sprake van twintig tot dertig gewonden. 

In totaal zijn er nu al drie demonstranten tijdens de protesten gestorven. Gisteren overleed de twintigjarige Mya Thwate Thwate Khaing in het ziekenhuis aan verwondingen die ze eerder had opgelopen. Beelden van het moment dat de jonge vrouw geraakt werd door een politiekogel gingen viraal, en ze werd daardoor symbool van het verzet in Myanmar. 

Zowel in de hoofdstad Nay Pyi Taw als in Yangon en Mandalay hielden demonstranten voor haar een herdenkingsmoment. Zo’n 1000 demonstranten verzamelden zich in Yangon rond een geïmproviseerd herdenkingsmoment, waarbij ze bloemen op haar foto legden. Er werd gezongen en op borden stonden slogans als “Beëindig de dictatuur in Myanmar”.

Drie weken na de staatsgreep van het leger is er dagelijks protest, op verschillende plaatsen in het land, ook vandaag was dat het geval. Om te sussen heeft het leger al beloofd om nieuwe verkiezingen te organiseren -die van november 2020 waren in de ogen van het leger frauduleus en aanleiding voor de staatsgreep. Maar die belofte van de generaals heeft geen effect. De betogers eisen dat het leger de macht teruggeeft aan de verkozen burgers en ze willen dat Aung San Suu Kyi en de andere opgepakte leiders vrijgelaten worden. 

Meest gelezen