Videospeler inladen...

Israël versoepelt coronamaatregelen, nu vaccinatiecampagne effect heeft

Nu bijna de helft van de bevolking een eerste spuitje van het vaccin heeft gekregen, begint Israël met het heropenen van zijn economie en het versoepelen van de coronamaatregelen. De vaccinatiecampagne heeft een positief effect op de coronacijfers.

Israël is het verst gevorderd met het vaccineren van zijn bevolking. Tot nu kregen 4,25 miljoen van de 9 miljoen inwoners een eerste inspuiting. Er kregen ook al bijna drie miljoen een tweede dosis.

Versoepelingen

Israël kan het zich dus veroorloven om een reeks maatregelen te versoepelen. Zo kunnen vanaf vandaag 1,2 miljoen kinderen weer naar school, en gaan markten, winkels en winkelcentra weer open.

"Je kan wel spreken van een opgewekt Israël deze ochtend", getuigt correspondente Ankie Rechess vanuit Israël in "De ochtend" op Radio 1, "want een jaar nadat de eerste coronabesmetting in Israël werd geregistreerd, gaat het land voorzichtig terug naar normale routine."

In het land was sinds 27 december al een strenge lockdown van kracht.

Vaccinatiepaspoort

Voor een aantal activiteiten is wel een vaccinatiepaspoort vereist. "Wie twee keer gevaccineerd is, krijgt een groene pas", zegt Ankie Rechess vanuit Israël. "Sinds vandaag kan je daarmee naar de sportschool, naar culturele evenementen, naar het theater, naar concerten, naar de bibliotheek,..."

Grenzen blijven dicht

Maar de luchthaven en de grensovergangen blijven wel nog zeker twee weken dicht. "Er kan eigenlijk niemand in of uit dit land", zegt Ankie Rechess. "De regering doet dat om te vermijden dat via toerisme nieuwe varianten het land binnen komen."

Vaccin 95,8% effectief

Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid is het vaccin van Pfizer/BioNTech zeer effectief. Twee weken na de toediening van de tweede dosis heeft het zich voor 95,8 doeltreffend getoond voor het voorkomen van een besmetting met het coronavirus. Voor het voorkomen van ernstige vormen van COVID-19 die leiden tot ziekenhuisopname, bedraagt de effectiviteit zelfs 99,2 procent.

Ook een week na de toediening van de tweede dosis ligt de effectiviteit tegen het oplopen van het coronavirus al boven de 91 procent, zo blijkt nog uit de gegevens.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen