Videospeler inladen...

Na het sneeuwtapijt vorig weekend, nu tijd voor lenteweer: zon en temperaturen tot 17 graden

Het kan verkeren: vorig weekend was ons land nog bedekt onder een laagje sneeuw, dit weekend lijkt het al lente. De zon gaat schijnen en op sommige plaatsen stijgt het kwik zelfs tot 17 graden. Die bokkensprong in het weer heeft alles te maken met de aangevoerde lucht, vertelt weerman Frank Deboosere.

Vandaag blijft het droog en zonnig, met maxima tussen 12 en 15 graden. Lokaal kan het kwik zelfs klimmen tot 17 graden. 

En ook morgen blijft de zon schijnen en kunnen we opnieuw temperaturen tot (lokaal) 17 graden verwachten. De rest van de week krijgen we hetzelfde plaatje: mooi weer, zon en zachte temperaturen. Woensdag kan het in Vlaanderen zelfs 19 graden worden. Pas tegen het einde van de week kan er in ons land een bui vallen. 

Als we dit weekend dus vergelijken met het vorige lijkt het een wereld van verschil. Of toch een verschil van zo'n 25 graden. "En dat heeft alles te maken met de aangevoerde lucht", vertelt weerman Frank Deboosere. 

"Vorige week, bij de sneeuw en de vorst, was er een noordoostelijke luchtstroom, vanuit Polen, Finland, Wit-Rusland. Intussen is dat helemaal gewijzigd. Dat heeft te maken met de ligging van de hoge- en lagedrukgebieden. De lucht komt nu uit het zuiden, uit Noord-Afrika. Het is oorspronkelijk zelfs tropische lucht. En dat maakt een heel verschil. De lucht is trouwens ook beladen met Saharastof en dat zullen we kunnen zien aan de mooie zonsondergangen en zonsopkomsten."

De lucht komt nu uit het zuiden, uit Noord-Afrika. En dat maakt een heel verschil

Frank Deboosere

Zijn de winterperikelen dan voorbij voor dit jaar? "Nee", klinkt Deboosere stellig. "Even snel het zachte weer kan komen, kan het ook gaan. Tegen volgend weekend draait de wind weer naar het noorden. En dan zullen we die wintertrui opnieuw uit de kast kunnen halen." 

Even snel het zachte weer kan komen, kan het ook gaan

Frank Deboosere

Uitzonderlijk zijn die bokkensprongen in het weer niet. "Maar het gebeurt wel vroeg. Normaal gezien hebben we begin april voor het eerst 20 graden. Die 20 gaan we net niet halen, maar we zien wel dat het de laatste jaren geleidelijk vroeger en vroeger wordt. Dat is de hand van de klimaatopwarming." En, ook slecht nieuws voor wie allergisch is aan pollen, want ook die zien we jaar na jaar vroeger. 

Bekijk hieronder de bijdrage van weerman Frank Deboosere in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Let op: hoewel het op veel plaatsen mooi weer wordt, blijven de coronamaatregelen van kracht. In een aantal steden, zoals Brussel, Antwerpen of Gent, en ook aan de kust komt er daarom extra toezicht om toeristen te wijzen op de coronamaatregelen of - als het nodig is - in te grijpen. Wie zin heeft om naar de kust, naar een winkelstraat of een toeristisch openbaar domein wil gaan, kan best de online druktebarometer even checken. 

Meest gelezen