AFP or licensors

Komt er een eerste presidentswissel zonder geweld in Niger?

Ondanks de grote onveiligheid in hun land, zijn 7,4 miljoen kiezers in Niger naar de stembus getrokken voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Voor het eerst in 60 jaar onafhankelijkheid maakt een president plaats voor een opvolger. Maar hem staan veel uitdagingen te wachten: jihadistische terreur, corruptie en armoede.  In de marge van de stembusgang zijn zeven leden van de kiescommissie omgekomen door een aanslag. 

Het land in de Sahel krijgt vandaag een primeur. Na zijn onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 heeft Niger vier staatsgrepen gekend. Dit is de eerste democratische machtswissel. Huidig president Mahamadou Issoufou doet wat hij moet volgens de grondwet, hij stapt na twee ambtstermijnen op. Dat wordt luid toegejuicht in Afrika.  Voormalig minister van Buitenlandse Zaken en "kroonprins" van Issoufou, Mohamed Bazoum, maakt de meeste kans om hem op te volgen. Bij de eerste ronde van de verkiezingen, in december vorig jaar, haalde Bazoum zo'n 39 procent van de stemmen. 

Zijn overgebleven uitdager is oud-president Mahamane Ousmane, die toen bijna 17 procent van de stemmen achter zich kreeg. Maar Bazoum heeft al belangrijke banden kunnen smeden met politieke formaties die hem vandaag zullen steunen.  Bazoum is 61 en hoort tot de Nigerese Socialistische partij PNDS (Parti Nigérien pour la Démocratie et le socialisme). Als oud-leerkracht wil hij onder meer secundaire scholen bouwen om meisjes langer naar school te laten gaan. (lees  verder onder tweet)

Te jong

Niger is een arm land, met een zeer jonge bevolking. Daardoor gaan er maar iets meer dan 7 van de 22 miljoen inwoners stemmen. De stembusgang zelf is een grote uitdaging, want het land is in de greep van geweld. In het westen voeren jihadistische milities met banden met IS aanvallen uit, in het oosten zijn de Nigeriaanse jihadisten van Boko Haram de grens overgesijpeld. De Nigerese overheid heeft naar eigen zeggen duizenden soldaten ingezet om de kieslokalen te bewaken. 

Toch is de stembusgang niet zonder geweld verlopen. Zeven plaatselijke leden van de nationale kiescommissie zijn om het leven gekomen toen hun auto op een mijn reed in de buurt van de stad Tillabéri.  In die streek in het westen van Niger, tegen de grens met Mali en Burkina Faso, vielen begin januari maar liefst honderd doden bij een aanval op twee dorpen. Dat was een van de meest bloedige aanslagen van jihadisten in de Sahelregio. 

Wie ook de nieuwe president wordt, zijn taak wordt enorm. Naast het jihadistische geweld moet hij de corruptie aanpakken en de armoede. Niger staat op de allerlaatste plaats van de jaarlijkse VN-index over menselijke ontwikkeling (Human Development Index). Meer dan 40 procent van de bevolking leeft in extreme armoede, volgens de Wereldbank.  Gemiddeld gaan jongens en meisjes er 6,5 jaar naar school. Nochtans heeft het land een zeer belangrijke bodemrijkdom, uranium. Niger is de vierde uitvoerder ter wereld van de grondstof voor kernenergie. De mijnen in Niger zijn grotendeels in handen van de Franse groep Orano (voorheen Areva), dat het kostbare goed voor verwerking naar Frankrijk stuurt. 

Nog een uitdaging is de klimaatopwarming. Het land leeft grotendeels van de landbouw en die is erg kwetsbaar voor de opwarming en voor woestijnvorming. De weersschommelingen leidden tussen juni en oktober vorig jaar tot grote overstromingen. Meer dan 2 miljoen mensen waren toen op humanitaire hulp aangewezen. Voedselveiligheid is dus een grote prioriteit. 

Tenslotte is het land ook een transitpool voor de migratie- en vluchtelingenstromen vanuit landen onder de Sahara. De route via de stad Agadez is geliefd door mensensmokkelaars. Hun "klanten" mogen van geluk spreken als de de tocht door de Sahara overleven. 

Meest gelezen