Videospeler inladen...

Het parket stelt een onderzoek in tegen Kamerlid Dries Van Langenhove voor een niet-essentiële reis

Het parket van Halle-Vilvoorde stelt een onderzoek in tegen Kamerlid Dries Van Langenhove wegens een niet-essentiële reis naar Parijs. Van Langenhove had gisteren deelgenomen aan een betoging tegen de mogelijke ontbinding van de extreemrechtse beweging Génération Identitaire.

Ondanks het verbod op niet-essentiële reizen trok Van Langenhove gisteren naar Parijs om deel te nemen aan een betoging. Volgens hem ging het om een essentiële reis omdat hij als volksvertegenwoordiger een aantal plichten te vervullen had en hij "de Fransen een hart onder de riem wil steken in hun protest tegen de Franse regering die rechtse jongerenbewegingen wil verbieden".

Volgens Van Langenhove ging het om een essentiële reis, maar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is het daar niet mee  eens. Zij veroordeelt de uitstap van het parlementslid naar Parijs. "Dries Van Langenhove heeft als volksvertegenwoordiger een voorbeeldfunctie. Hij moet dus ook de maatregelen naleven", zegt de minister.

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft nu laten weten dat het zelf een onderzoek ingesteld heeft, aangezien Van Langenhove in dat gerechtelijk arrondissement woont. Het zal dan ook een proces-verbaal opstellen, vermeldde persmagistraat Carol Vercarre. Over de mogelijke straf kon ze niets zeggen: "Daarvoor is het te vroeg", aldus Vercarre. Normaal gezien staat er op het overtreden van de maatregel voor niet-essentiële reizen een boete van 250 euro

Van Langenhove zetelt in de Kamer als onafhankelijke, hij werd verkozen op een lijst van Vlaams Belang. Partijvoorzitter Tom Van Grieken ziet geen graten in de trip van Van Langenhove.  "Ik heb hier geen enkel probleem mee. Onze vrijheid van meningsuiting staat onder druk. We mogen ons niet meer verenigen zoals we willen. We mogen nog amper iets delen op sociale media. Dit lijkt me heel essentieel."

Meest gelezen