Controles op Iraanse nucleaire installaties kunnen beperkt doorgaan 

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zal de controles op het nucleaire programma van Iran voorlopig voort kunnen zetten. De nucleaire toezichthouder heeft daarover een akkoord bereikt tijdens onderhandelingen in Iran, zo verklaarde IAEA-topman Rafael Grossi vanavond bij zijn terugkeer op de luchthaven van Wenen.

De toegang van de inspecteurs zal wel minder groot zijn dan voorheen. Het akkoord geldt ook maar voor een periode van drie maanden. Grossi hoopt dat er tegen dan een bredere overeenkomst kan worden bereikt.

De IAEA-topman noemde het zelf een "redelijk resultaat". "We krijgen minder toegang, maar we zullen nog altijd de mogelijkheid hebben om de nodige mate van toezicht en controle uit te oefenen."

Teheran had ermee gedreigd de IAEA-inspecteurs vanaf komende dinsdag niet langer de nodige toegang te geven tot de nucleaire installaties. Iran probeerde op die manier druk uit te oefenen op de VS. Het Iraanse regime wil de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden aanzetten tot het opheffen van de economische sancties tegen het land.

Meest gelezen