De Israëlische premier Benjamin Netanyahu
AFP or Licensors

Israël koopt vaccins voor aartsvijand Syrië in ruil voor gevangene

Israël heeft vaccins voor vijand Syrië gekocht, in ruil voor een gevangene. Dat schrijven verschillende Israëlische media. Volgens de journalisten zou Israël zo'n klein miljoen euro betaald hebben aan Rusland, zodat de Russen Syrië van vaccins konden voorzien. Daarop zou het Syrische regime een Israëlische vrouw die in Damascus opgesloten zat, overgedragen hebben aan Israël. 

Israël en Syrië zijn gezworen aartsvijanden, die er geen diplomatieke betrekkingen op nahouden. Dat maakt de deal des te opmerkelijker. Bij de ruil zouden ook twee Syrische herders betrokken zijn, die opgesloten zaten in Israël. Maar om de vrouw vrij te krijgen zou Israël dieper in de buidel moeten tasten hebben, door voor zo'n klein miljoen euro aan vaccins te laten leveren. Het gaat om het Russische coronavaccin Sputnik V.

Het bericht wordt ontkend door de Israëlische premier Netanyahu. Hij gaf een dubbelzinnig antwoord op de vraag of de gevangene geruild werd tegen de levering van vaccins aan Syrië. Wel ontkent hij niet dat de gevangen Israëlische vrouw vrijgelaten werd met behulp van Russische bemiddeling, maar over de details van de deal wordt weinig bekend gemaakt. 

Ook het Syrische regime van president Assad ontkent de deal.

De Israëlische oppositie heeft zware kritiek op Netanyahu, omdat hij de operatie wil toedekken. Bovendien ligt het erg gevoelig dat Israël voor een klein miljoen euro vaccins levert aan aartsvijand Syrië, terwijl de regering Netanyahu erg karig is met vaccins voor de Palestijnse gebieden. 

Israël zelf is dan weer wereldwijd koploper vaccineren.

Meest gelezen