ISOPIX

Vandenbroucke: "Pas over 3 weken beslissen over versoepelingen", MR-voorzitter Bouchez stelt reisverbod in vraag

De besmettingscijfers in ons land sputteren: elke dag worden er nu iets meer dan 1.900 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld en dat is een daling met amper 1 procent. Vandaag wordt het opnieuw een prachtige lentedag, maar dat betekent dat het op sommige plaatsen opnieuw erg druk kan worden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) tempert de verwachtingen over snelle versoepelingen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zit op een andere golflengte. Volg al het coronanieuws hier, in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

MR-voorzitter Bouchez stelt reisverbod en avondklok in vraag: "Kan enkel verlengd worden bij extreme noodzaak"

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez laat weten in een mededeling dat een verlenging van de avondklok en het reisverbod niet kan zonder het aantonen van een "extreme noodzaak". Volgens hem is er ook maar een politiek akkoord voor het verbod op niet-essentiële reizen tot 1 maart. Nochtans zijn de coronamaatregelen op het vorige Overlegcomité verlengd tot 1 april.

Komende vrijdag is er een nieuw Overlegcomité. Bouchez wil de kwestie daar dus opnieuw op tafel brengen. "Een dergelijke beperking van een fundamentele vrijheid kan niet verlengd worden zonder de absolute noodzaak aan te tonen, en enkel indien er geen andere maatregel kan worden genomen", aldus de MR-voorzitter.

De MR dringt er ook op aan "om een doelstelling voor de horeca vast te leggen". Voor de Franstalige liberalen gaat het om een heropening "tegen de lente", met "strikte protocollen". Voor Bouchez kan er geen sprake zijn van een status quo tot de zomer.

Minister Vandenbroucke: "Pas over 3 weken kunnen we inschatten of versoepelingen mogelijk zijn"

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) moeten we op het Overlegcomité van vrijdag weinig of geen versoepelingen verwachten. "Over drie weken zal de Britse variant van het coronavirus overheersend zijn in België en dan kunnen we inschatten hoe besmettelijk die variant is", zei hij vanmiddag in "VTM NIEUWS". 

Volgens Vandenbroucke moeten we geen schrik hebben van de nieuwe coronavarianten als we ons aan de regels houden. "We hebben een stevige dijk opgebouwd. Het probleem stelt zich als er gaten in die dijk komen", aldus de SP.A-minister, die daarmee naar mogelijke versoepelingen verwees. Over die versoepelingen kan er slechts een "verstandige beslissing" genomen worden indien er meer duidelijkheid is over de besmettelijkheid van de Britse variant. Dat is volgens hem pas mogelijk als de variant over drie weken overheersend wordt.

Het is omdat we de scholen open willen houden dat we op andere vlakken streng zijn 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Het Overlegcomité van vrijdag is voor Vandenbroucke belangrijk om de violen gelijk te stemmen tussen de verschillende regeringen. Belangrijke beslissingen zijn niet te verwachten, stelde hij. Het komt erop aan om keuzes te maken en te bepalen wat prioritair is. "We mogen niet vergeten dat de aanpak in België tot de minst strenge van Europa behoort. Het is precies omdat we de scholen open willen houden dat we op andere vlakken streng zijn", luidt het.

Een strikt reisverbod zoals tijdens deze krokusvakantie is voor Vandenbroucke moeilijk houdbaar in de paasvakantie vanwege de Europese regelgeving over het vrij verkeer, "maar naar het buitenland reizen is onverstandig". De minister wil op het Overlegcomité duidelijke afspraken maken met de deelstaten over een strikte verplichting om zich te laten testen bij aankomst in België.

Wat de vaccinatie betreft, begrijpt de minister de frustratie. "We zijn gefrustreerd door de productieproblemen. We vaccineren aan het ritme van de leveringen", aldus Vandenbroucke, die vaststelde dat een aantal bedrijven te veel beloofd hebben. Maar langer wachten met een tweede dosis om meer mensen te kunnen vaccineren, is voor hem geen optie: "We volgen de bijsluiter en die van Pfizer zegt dat na 21 dagen een tweede dosis moet worden gegeven. Het moet veilig, anders heeft het geen zin".

Vier keer meer fietstoeristen tijdens krokusvakantie in Limburg

In de provincie Limburg werden in deze krokusvakantie vier keer meer fietstoeristen geteld dan in andere krokusvakanties. Dat laat Limburgs gedeputeerde van toerisme Igor Philtjens weten. De toeristische sector met hotels, logies, vakantieparken en campings zag deze week ook een eerste lichtpuntje met een goede bezettingsgraad. Ook de leeftijd van de bezoekers daalde. "Terwijl de bezoekers in Limburg vorig jaar vooral vijftigplussers waren, zijn het nu mensen tussen de 25 en 35 jaar", aldus Philtjens.

Het is minder druk aan de kust dan gisteren

Er trokken opnieuw heel wat dagjestoeristen naar de kust, al was het wel minder druk dan gisteren. Op enkele plaatsen -zoals hier in Oostende- gaf de kustbarometer code geel aan. Dat betekent druk maar nog geen overrompeling. Ook de uittocht met de trein verloopt zonder grote problemen. 

Videospeler inladen...

Antwerpse politie heeft het vandaag minder druk

Door het mooie weer was het vandaag weer druk in Antwerpen, maar de politie had duidelijk minder werk om de coronamaatregelen te laten naleven dan gisteren.

Videospeler inladen...

Nergens te druk aan zee op zondag

Over de hele kust was het vandaag nergens te druk. Dat was te zien op de druktebarometer van Westtoer. De barometer kleurde in sommige kustgemeenten hoogstens geel, wat staat voor  "druk". De meeste kustgemeenten kleurden groen voor "gezellig" en "rustig". Nergens waren er grote problemen.

Het bleek dus iets rustiger aan zee dan zaterdag. Waar gisteren de politie nog opriep om niet meer naar Oostende af te zakken, waren er zondag nergens in de badstad problemen. "Aan de bezettingsraad op de treinen te zien is er iets minder volk gekomen, maar het was nog steeds gezellig druk. Wat wel opviel is dat er meer spreiding was", zegt korpschef Philip Caestecker.

Versoepelingen in Waalse rusthuizen

Vanaf morgen kunnen Waalse woonzorgcentra waar acht op de tien bewoners tien dagen eerder hun tweede vaccin hebben gekregen, versoepelingen doorvoeren in de activiteiten, bezoeken, uitstappen en gezamenlijke maaltijden. Dat staat in een omzendbrief die Waals minister van Gezondheid Christie Morreale vrijdag naar de woonzorgcentra heeft gestuurd.

De omzendbrief is gebaseerd op een advies van de experten van de GEMS van vorige week, maar legt eigen criteria op. Zo stelde de GEMS een vaccinatiegraad van 90 procent voor, maar voert de Waalse regering de versoepelingen al in vanaf een vaccinatiegraad van 80 procent. Elke bewoner mag twee bezoekers ontvangen, die om de twee weken kunnen wisselen. Fysiek contact is daarbij toegestaan. De bezoekers dienen wel geregistreerd te worden.

Boodschappen en uitstappen zijn toegestaan, met respect van de geldende gezondheidsmaatregelen, maar een bewoner die meer dan twee dagen buiten de instelling verblijft, wordt bij zijn terugkeer beschouwd als een persoon "met een hoog risicocontact", met de verplichte dubbele test en isolatie gedurende tien dagen.

Israël koopt vaccins voor Syrië in ruil voor een gevangene

Israël heeft vaccins voor vijand Syrië gekocht, in ruil voor een gevangene. Dat schrijven verschillende Israëlische media. Volgens de journalisten zou Israël zo'n klein miljoen euro betaald hebben aan Rusland, zodat de Russen Syrië van Sputnik V vaccins konden voorzien. Daarop zou het Syrische regime een Israëlische vrouw die in Damascus opgesloten zat, overgedragen hebben aan Israël. 

Lees meer in dit artikel:

Joden, moslims en christenen betogen voor uitbreiding erediensten

Vertegenwoordigers van de joodse, christelijke en islamitische geloofsgemeenschappen hebben op het Europakruispunt aan het station Brussel-Centraal betoogd voor een uitbreiding van de erediensten. De limiet van vijftien personen per eredienst beperkt volgens de betogers de vrijheid van godsdienst en moet aangepast worden.

Als argument om de beperking op te schorten, halen de betogers onder meer aan dat de grondwet de vrijheid van godsdienst garandeert en dus vinden zij dat de huidige maatregel die vrijheid beperkt.

"We vragen dat het aantal bezoekers wordt aangepast aan de oppervlakte van onze gebedshuizen. Net zoals er grote musea zijn waar heel wat mensen binnen mogen, moet dit ook kunnen in de grote gebedsruimtes", stelt christelijk woordvoerder Julien Sébert.

Meest gelezen