AP2010

Padden weer op pad: door vriesweer was paddentrek minder voorspelbaar

De jaarlijkse paddentrek is begonnen. Padden trekken elk jaar na hun winterslaap naar dezelfde poel of vijver om zich voort te planten. Natuurpunt organiseert dan overzetacties, omdat de padden vaak de weg moeten oversteken en dan soms doodgereden worden. De trek is normaal gezien vrij voorspelbaar, maar door het recente vriesweer was dat dit jaar wat moeilijker.

De padden zijn er weer aan begonnen. De jaarlijkse tocht naar hun favoriete plekje om zich voort te planten is voor Natuurpunt het moment om opnieuw te waarschuwen voor overstekende padden en om de overzetacties te organiseren.  "Want door het dichte Vlaamse wegennet moeten veel padden tijdens die voorjaarstrek een weg oversteken. Vaak eindigt zo’n tocht op weg naar nieuw leven in een platte dood", klinkt het.

De paddentrek is normaal gezien vrij goed te voorspellen maar door het vriesweer vorige week bleek dat dit jaar toch wat moeilijker dan verwacht.  "Er zijn namelijk een aantal factoren die het begin van de paddentrek bepalen", stelt Dominique Verbelen van Natuurpunt.

"Belangrijk is dat er een aantal dagen op rij geen vorst aan de grond is. En die was er door de stevige winterprik eergisteren nog wel. Dus we wisten niet zeker hoe de padden daarop zouden reageren. Er moet ook een hoge luchtvochtigheid zijn en die was er gisteren ook niet. Maar blijkbaar is het warme weer toch de trigger geweest om er aan te beginnen."

Voor Natuurpunt is het meteen ook het moment om de overzetacties te organiseren. Maar door de coronamaatregelen bleek het niet altijd eenvoudig om die acties voor te bereiden. "Die acties zijn een sociaal gebeuren maar vooral het plaatsen van de schermen die de padden moeten tegenhouden en geleiden naar emmers bleek lastig", zegt Verbelen. "Omdat daar echt een aantal mensen voor nodig zijn, meer dan de vier die eigenlijk zijn toegelaten."

Ook de alcoholgels, die stilaan ingeburgerd zijn, vormen een obstakel. "Die zijn namelijk gevaarlijk voor de padden. Daarom vragen we aan vrijwilligers die helpen om vooral hun handen niet te reinigen met die gel maar met zeep. Het wordt dus een beetje een bijzonder jaar op verschillende vlakken."  

Meest gelezen