AFP or licensors

Secretaris-generaal VN veroordeelt "gebruik van dodelijk geweld" in Myanmar

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft zaterdagnacht "het gebruik van dodelijk geweld" in Myanmar veroordeeld. De veiligheidsdiensten openden er het vuur op betogers die protesteerden tegen de staatsgreep. Er vielen twee doden zaterdag. 

"Het gebruik van dodelijk geweld en intimidatie tegen vreedzame betogers is onaanvaardbaar", zei Guterres. "Iedereen heeft het recht om vreedzaam te betogen. Ik roep alle partijen op om de resultaten van de verkiezingen te respecteren en om de burgerlijke regering te laten terugkeren."

Ook de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben het dodelijk geweld streng veroordeeld. 

In Mandalay, de tweede stad van het land, kwamen zaterdag twee betogers om en raakte een dertigtal gewond toen de ordediensten het vuur openden op een bijeenkomst tegen de militaire junta van het land. Het gaat om het ergste geweld sinds de staatsgreep van 1 februari.

De escalatie komt een dag na de dood van de 20-jarige Mya Thwate Khaing, die gewond raakte door kogels op 9 februari. Zij was het eerste dodelijke slachtoffer. De begrafenis van de vrouw moet zondag plaatsvinden.

Meest gelezen