FOTO: Zonnekloppers in Leuven

Dagrecord sneuvelt voor tweede dag op rij, met 16,6 graden in Ukkel: "Ook komende dagen records mogelijk"

Voor de tweede dag op rij is het temperatuurdagrecord gesneuveld, meldt weerman David Dehenauw. Het was vandaag 16,6 graden in Ukkel. Gisteren werd het dagrecord ook al gebroken en de komende dagen hangen nog meer dagrecords in de lucht.

16,6 graden Celsius: zo warm is het vandaag in Ukkel geworden. Daarmee was het vandaag de warmste 22 februari sinds het begin van de metingen. Het vorige record dateerde van 1990, toen het op 22 februari 16,3 graden was.

Gisteren werd het dagrecord ook al gebroken. Het werd met 17,9 graden de warmste 21 februari, het vorige record was 14,6 graden in 1946. We krijgen door een strakke zuidenwind aanvoer van lucht uit Zuid-Europa en Noord-Afrika en dat voelen we dus duidelijk.

We leven daarmee flink boven onze stand: het is ruim 10 graden warmer dan normaal in deze periode van het jaar. Het was hier gisteren overigens warmer dan in pakweg Griekenland of grote delen van Spanje.  

En er is meer: ook dinsdag gaan we mogelijk naar een vroeg warmterecord, zegt weerman Bram Verbruggen: "In 1990 hadden we op 23 februari 16,2 graden, en mogelijk wordt het iets zachter. Al wordt het kantje-boord." Zaterdag haalden we overigens al 16,9 graden Celsius in Ukkel, maar het dagrecord - ook uit 1990 - stond op 18,3 graden. 

Drie dagrecords op een rij, dat zou heel uitzonderlijk zijn. Ons weer maakt echte bokkensprongen de jongste dagen en weken: ruim een week geleden hadden we nog te maken met ijsdagen en konden we gaan schaatsen, nu breken we warmterecords en voelt het aan als vroege lente. 

De opeenstapeling van allerlei records en extremen de laatste jaren - niet enkel in België overigens - is opnieuw een duidelijk teken van de klimaatopwarming of klimaatverstoring. Zelfs met de winterprik van vorige week blijft de algemene tendens er dus een van temperaturen die gemiddeld stijgen. Twee jaar geleden steeg het kwik in de maand februari al eens tot 20 graden, maar dát recente record zou wel nog overeind blijven. 

Bekijk hier het weerbericht van zondagmiddag en lees door onder de video:

Videospeler inladen...

Ook komende dagen mooi lenteweer

  • Dinsdag blijft het droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 13 en 17 graden. De zuiden- tot zuidwestenwind waait matig of lokaal soms vrij krachtig. Rukwinden tot 60 km per uur zijn mogelijk.
  • Woensdag is het zonnig en aanhoudend zeer zacht voor de tijd van het jaar, met maxima van 14 tot 18 graden. De zuidenwind waait matig.
  • Donderdag blijft het droog maar de bewolking neemt stilaan toe. Een regenzone zou volgens de huidige prognoses donderdagavond of donderdagnacht vanaf het zuidwesten ons land bereiken. We krijgen maxima van 12 tot 15 graden bij een matige zuidwestenwind.
  • Vrijdag kan de regenzone blijven slepen en zou ze pas 's avonds ons land verlaten via het oosten. Het is minder zacht met nog maxima rond 10 graden. De zwakke en veranderlijke wind wordt later soms matig uit noordwestelijke richtingen. Ook in het weekend schommelen de maxima rond 9 of 10 graden.

Meer over de weersverwachtingen vind je op onze weerpagina.

Let op: hoewel het op veel plaatsen mooi weer wordt, blijven de coronamaatregelen van kracht. In een aantal steden, zoals Brussel, Antwerpen of Gent, en ook aan de kust is er daarom extra toezicht om toeristen te wijzen op de coronamaatregelen of - als het nodig is - in te grijpen. Wie zin heeft om naar de kust, naar een winkelstraat of een toeristisch openbaar domein wil gaan, kan best de online druktebarometer even checken. 

FOTO: Veel mensen op straat in Brussel

Meest gelezen