Extra uitstel voor de digitale meter: wat moet ik doen? En wat als ik al een digitale meter heb?

Het voornemen van de Vlaamse regering om de uitrol van de digitale meter voor eigenaars van zonnepanelen uit te stellen tot begin 2025 roept heel wat vragen op. We proberen de belangrijkste te beantwoorden.

Voor wie geldt deze regeling?

Het uitstel geldt alleen voor eigenaars van zonnepanelen met een analoge meter die hun zonnepanelen ten laatste eind 2020 hebben geïnstalleerd en hebben laten keuren. Wie in 2021 zonnepanelen heeft laten leggen of wie al 15 jaar lang heeft kunnen genieten van de terugdraaiende meter, krijgt geen uitstel.

Hoe kan ik de uitrol van de nieuwe digitale meter uitstellen?

U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen. U wordt dan uit de planning gehaald en u zult pas na 1 januari 2025 opnieuw worden ingepland.

Is deze uitstelregeling al definitief?

Neen, deze regeling is nog niet definitief. Het gaat om een voorstel van de Vlaamse regering. De VREG, de Vlaamse energieregulator, en de Raad van State moeten hierover nog advies geven.

Wat als ik al een digitale teller heb gekregen? Kan deze weer worden omgeruild? En is dit geen nieuwe discriminatie?

De digitale meter kan niet worden omgeruild. Van de zowat 570.000 eigenaars van zonnepanelen hebben 470.000 nog een analoge terugdraaiende teller. De overige 100.000 hebben een digitale. Vaak gaat het om mensen die gebouwd of verbouwd hebben. Maar ook bij heel wat andere eigenaars van zonnepanelen werd de oude analoge meter omgeruild voor een digitale. Zij konden de installatie van de digitale meter niet weigeren en kunnen zich nu benadeeld voelen.

Als ik een gasaansluiting wil, moet ik dan ook tekenen voor een digitale meter?

Als een eigenaar van zonnepanelen nu een gasaansluiting wenst, dan plaatst Fluvius altijd een digitale gasmeter. Maar een digitale elektriciteitsmeter is voorlopig niet verplicht. Fluvius laat de bestaande analoge elektriciteitsmeter op dit moment nog hangen als de klant dit zo wenst. Deze regeling is al zeker van toepassing tot 1 april.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over het uitstel van de digitale meters:

Videospeler inladen...

Meest gelezen