Videospeler inladen...

Kaap van 500.000 coronadoden overschreden in Verenigde Staten: herdenking met 500 klokslagen

In de Verenigde Staten zijn al meer dan 500.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat heeft de Johns Hopkins University bekendgemaakt. De "hartverscheurende mijlpaal" is in de VS herdacht met 500 klokslagen - één per duizend doden - en een ceremonie bij kaarslicht. 

"Het officiële dodenaantal is reusachtig", zegt onze correspondent Björn Soenens. Officieel, want verwacht wordt dat het aantal doden in werkelijkheid nog hoger ligt. Zeker in het begin van de pandemie - zo'n jaar geleden - werd er niet even goed geteld. "500.000 doden, dat is meer dan een vijfde van alle coronadoden wereldwijd en dat terwijl de Amerikanen maar 4 procent van de wereldbevolking tellen."

Opvallend: de drempel van de 400.000 doden werd pas een maand geleden overschreden. Dat gebeurde op 19 januari, de dag voor de inhuldiging van president Joe Biden. Hij beloofde van de strijd tegen COVID-19 een van de prioriteiten van zijn presidentschap te maken. "De maand januari was de dodelijkste van het hele afgelopen jaar met elke dag gemiddeld 3.100 doden."

De trieste kaap is herdacht, onder meer met 500 klokslagen in de kathedraal van Washington en met een ceremonie aan het Witte Huis.

Bekijk hieronder de beelden van in de kathedraal. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Ook de Amerikaanse vlaggen zullen vijf dagen halfstok worden gehangen als eerbetoon. Aan het Witte Huis was er een moment van stilte bij kaarslicht en een toespraak van president Joe Biden.

"De tol van het aantal coronadoden in de VS is een grimmige en hartverscheurende mijlpaal", zei Biden. "We moeten de verleiding weerstaan om elk leven als een statistiek te zien, we moeten de overledenen eren". Naast de president waren ook first lady Jill, vicepresident Kamala Harris en haar man Doug Emhoff aanwezig.

"Ik vraag ook om actie te ondernemen, om waakzaam te blijven, om afstand te houden, om maskers te dragen en om jullie te laten vaccineren", voegde de president nog toe. "Meer dan een half miljoen doden, dat betekent dat er in een jaar tijd meer Amerikaanse doden zijn gevallen dan in de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog samen."

Bekijk hieronder beelden van de herdenking aan het Witte Huis, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is echt verschrikkelijk", zegt Anthony Fauci, de bekendste expert die de Amerikaanse regering adviseert, aan CNN. "Mensen zullen over decennia hierover praten als een vreselijk historische mijlpaal in de geschiedenis van dit land."

Maar er is ook goed nieuws. Door de massale vaccinatie daalt het aantal besmettingen per dag gestaag. Er zijn ook minder ziekenhuisopnames en ook het aantal doden per dag vertraagt. 

Meest gelezen