2010 AP

Frans electroduo Daft Punk ("Around the world", "Get lucky", "One more time") stopt ermee na 28 jaar

Groot muzieknieuws: het Franse duo Daft Punk stopt ermee na 28 jaar. Dat kondigen ze aan op sociale media met een filmpje met de veelzeggende titel "Epilogue". Dat lijkt naar het einde van hun carrière te verwijzen. Hun vaste PR-vertegenwoordiger Kathryn Frasier heeft het nieuws over hun split aan verschillende media bevestigd. Het afscheid komt vrij onverwacht. Of er nog een laatste plaat of een afscheidstournee komt, is nog onduidelijk. 

Daft Punk geldt als een van de grootste invloeden in de elektronische muziek. Het duo verschijnt zelden in het openbaar. Als ze dat wel doen, hebben ze steevast een motorhelm op. Waarom Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo er de brui aan geven, is niet bekend gemaakt. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het mysterieuze van Daft Punk houden ze ook wel vol in de aankondiging van het einde", zegt Radio 1-presentatrice en muziekkenner Ayco Duyster. "Ze hebben een filmpje van acht minuten online gezet. Het is een scène uit een film die ze een aantal jaren geleden gemaakt hebben. Daarachter komen dan twee data: 1993-2021. Daarmee laten ze niets aan de verbeelding over."

Bekijk hier het aankondigingsfilmpje dat Daft Punk verspreid heeft via sociale media:

Volgens Duyster ziet het er wel naar uit dat de twee producers in de toekomst individueel actief zullen blijven. "Dat lijkt me logisch", zegt ze. "Ze hebben al vaak samengewerkt met andere artiesten. Dat zullen ze blijven doen, maar niet meer onder de naam Daft Punk. Ik kan me niet voorstellen dat ze uit de muziekwereld zullen stappen." 

Breed publiek

Daft Punk brak eind jaren 90 door met hits als "Da funk", "Around the world" en "One more time." Hun debuutalbum "Homework" uit 1997 geldt als een mijlpaal in de dance of elektronische dansmuziek. 

"Ze zijn erin geslaagd om met dat album een heel breed publiek te bereiken", zegt Duyster. "Ze kwamen uit de French house scene en waren niet de enigen die dat soort geluid maakten. Maar zij slaagden er wel in om hits te maken en die elektronische muziek toegankelijk te maken."

Daarmee hebben ze bijvoorbeeld in ons land groepen beïnvloed als Soulwax en Goose. "Die zijn begonnen als rockgroep, maar toen ze zagen hoe Daft Punk songs maakte met elektronische muziek, hebben ze dat helemaal overgenomen in hun werk."

Bekijk hier de videoclip van "Around the world":

Een bom

Hoewel ze zeer weinig optraden, had Daft Punk ook een hele sterke livereputatie. "Ze deden het niet vaak, maar als het deden was het een bom. Dat was iets dat bleef nazinderen", zegt Duyster. 

In 2006 waren ze voor het laatst te zien in ons land op Pukkelpop. "Hun laatste, legendarische tournee is ook bij ons geweest. Toen kregen we een piramide te zien op het podium met daarin een heel klank-en-lichtspel. Op de top van die piramide stonden die twee mannen met hun helmen op."

"Wat ze als de beste konden, was hun muziek live mixen en daar nieuwe en andere dingen mee doen, inspelen op het publiek. Daardoor was het meer dan gewoon een soort dj-set."

Beluister hier het volledige gesprek met Ayco Duyster in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees daarna verder):

Het meest recente album van Daft Punk, "Random access memories", dateert al van 2013. Daarop staat de wereldhit "Get lucky", een samenwerking met Pharell Williams en Nile Rodgers. Het album en de single kaapten het jaar erop de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen weg, de Grammy's voor album van het jaar en plaat van het jaar. Ook de Grammy's van beste dance/electro album en beste optreden van een duo of groep kwamen toen hun richting uit. In 2009 wonnen ze ook al twee Grammy's.

Bekijk hier de videoclip van "Get lucky":

Het duo trad de afgelopen jaren nog weinig op de voorgrond. In 2016 werkte Daft Punk mee aan de nummers "Starboy" en "I feel it coming" van R&B-ster The Weeknd. 

Bekijk hier de videoclip van "Starboy":

Meest gelezen