Delfino Sisto Legnani e Marco Cappelletti

Sint-Niklaas zoekt architect voor nieuwe prestigieuze bibliotheek: "Binnen de 4 jaar moet de bib er zijn"

De bouw van een nieuwe bib in Sint-Niklaas komt dichterbij nu de stad een eisenpakket klaar heeft voor kandidaat architecten en bouwbedrijven. Sint-Niklaas wil al in 2025 een nieuw gebouw met ook plaats voor een Huis van het Kind.  

Een paar jaar geleden al heeft Sint-Niklaas de plannen voor een heraanleg van het Hendrik Heymanplein goedgekeurd met daarin ook ruimte voor een nieuwe bibliotheek. "Die komt dichterbij want er is nu een hele lijst klaar met voorwaarden waaraan het nieuwe gebouw moet voldoen. Daar is door alle betrokken diensten overleg over geweest.  Tegen 2025 hopen wij op een prestigieus nieuw gebouw”, vertelt schepen Filip Baeyens (N-VA). 

Architecten en bouwfirma's die de nieuwe bibliotheek willen bouwen kunnen alvast beginnen met plannen te maken.  “We hebben al contact gehad met de Vlaamse bouwmeester om te helpen kiezen. Hij zal samen met een jury beslissen welke plannen het uiteindelijk zullen worden. "

We zoeken naar bouwfirma’s en architectenbureaus om een ontwerp te maken
Filip Baeyens schepen voor Cultuur

Bibliotheek in Aalst als voorbeeld

De nieuwe bibliotheek in Aalst wordt gezien als het grote voorbeeld. “We nemen Utopia graag als voorbeeld, zowel op architecturaal vlak als inhoudelijk. Daar is er in hetzelfde gebouw ook een academie. Wij willen in onze nieuwe bib ook een plaats voor het Huis van Kind. De projecten zijn dus erg gelijklopend.” 

Het is nog 4 jaar vooraleer de bouw kan starten en dat is niet lang meer. “We zijn blij dat we in de stad een echte projectgroep hebben die het stap voor stap aanpakt”, besluit Baeyens.

kasto80

Meest gelezen