Honderden citroenvlinders gespot, bioloog Hans Van Dyck: "Ze zijn veel vroeger wakker dan anders"

Het warme weer van de afgelopen dagen heeft de vlinders massaal wakker gemaakt. Dit weekend zijn er bijna 2.000 waarnemingen van citroenvlinders geregistreerd. "Ook dagpauwogen kan je al zien. De vlinders die nu rondvliegen, overwinteren als volwassen exemplaar. Ze ontwaken uit hun winterslaap", zegt bioloog Hans Van Dyck op Radio 2 Antwerpen.

"Afgelopen weekend zijn er in Vlaanderen veel citroenvlinders gespot. Vooral de mannetjes want die vallen op met hun felle bijna fluorescrende geelgroene kleur. De vrouwtjes vliegen ook al rond maar die zijn wat bleker", zegt bioloog en vlinderkenner Hans Van Dyck in "Start Je Dag". De statistieken spreken boekdelen. Vrijdag waren er amper vijf citroenvlinders gemeld op waarnemingen.be. Gisteren en eergisteren steeg dat aantal tot ruim 900 per dag. "We zien sinds dit weekend dat een aantal dagvlindersoorten veel vroeger wakker worden dan gemiddeld."

De oorzaak van de vele uitvliegende vlinders is het opvallend zachte februariweer. "Citroenvlinders overwinteren als volgroeid volwassen exemplaar. Ze stoppen zich weg en gaan in een soort winterslaap tot ze voelen dat het warm genoeg is. Dankzij een natuurlijke antivries in hun lichaam doorstaan ze moeiteloos de vrieskou. Ook dagpauwogen kon je hier en daar al zien. Die overwinteren soms bij mensen binnen, aan het plafond van de garage bijvoorbeeld." Op verschillende plaatsen in de Kempen hebben mensen de zeldzame grote vos gezien. "Een prachtig beestje", beaamt Van Dyck.

Niet voldoende nectar?

Ondanks de vroege lenteprik zijn er amper bloemen en nectar beschikbaar. "Vrees niet, de vlinders die nu rondfladderen gaan niet ineens sterven", zegt Van Dyck. "Vlinders zijn klein maar kunnen tegen een stootje. Hun dikke achterlijf zit vol vet. Daar kunnen ze een tijdje op teren. Ik noem dat hun gespaarde kapitaal. Nog liever hebben vlinders dagelijkse inkomsten in de vorm van nectar. Soms zie je vroeg op het jaar gehakkelde aurelia's die zich daarom tegoed proberen te doen aan wilgenkatjes." 
(Lees verder onder de foto)

Vlinders uit Afrika

De komende weken en maanden zullen we volgens Van Dyck nog meer dagvlinders zien. "Binnenkort komen de vlinders uit die de winter als pop hebben doorgebracht. Daarna is het de beurt aan de soorten die als rups de winter overleefd hebben. Nog daarna vliegen de vlinders uit die de hele winter als eitje op een plant lagen." De meest avontuurlijke fladderaars zoals de distelvlinder komen pas in de loop van de lente helemaal vanuit Afrika aangevlogen. "Weinig mensen weten dat er trekvlinders bestaan. Die kunnen duizenden kilometers afleggen, ook al zijn het maar heel kleine beestjes," besluit Van Dyck.

Meest gelezen