Eerste deel van Christo's kunstcollectie geveild voor 8 miljoen euro in Parijs

Het eerste deel van de kunstcollectie van Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude is geveild voor 8 miljoen euro door Sotheby's in Parijs. De collectie bestond zowel uit werken van Christo zelf als uit werken van andere kunstenaars zoals Andy Warhol.

Nog geen jaar na zijn dood heeft het veilinghuis Sotheby's in Parijs het eerste deel van de kunstcollectie van de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo en zijn echtgenote Jeanne-Claude geveild. Christo stond bekend voor zijn immense landschapskunst. Zo pakte hij gebouwen in zoals de Pont Neuf in Parijs en de Rijksdag in Berlijn. Hij werkte steevast samen met zijn vrouw Jeanne-Claude die in 2009 overleed.

Doorheen de jaren verzamelde het koppel verschillende kunstwerken. Maar ze hadden enkel werken van kunstenaars die ze kenden of bewonderden. "De kunst die ze bezaten, vormde een bewijs van verschillende vriendschappen en ontmoetingen", vertelt Matthias Koddenberg, kunsthistoricus en goede vriend van het koppel, in het voorwoord van de veilingcatalogus. "In hun ogen waren de prestigieuze namen niet belangrijk, maar de verhalen die het echtpaar aan deze werken hing wel."

Veel van deze verhalen werden verteld in de catalogus van Sotheby, waarin de 28 meest waardevolle werken stonden die werden geveild. Er werd geschat dat de veiling van deze werken 3,8 miljoen euro zou opbrengen. Maar de opbrengst oversteeg alle verwachtingen. De veiling bracht maar liefst 8 miljoen euro op.

Eigen werk, Andy Warhol en meer

De collectie die werd geveild bestond zowel uit eigen werk van Christo zelf als uit kunstwerken van andere kunstenaars. Eén van de topstukken die werd geveild was het portret van de rouwende first lady bij de staatsbegrafenis van president John F. Kennedy. Dit kunstwerk, genaamd "Jackie", van Andy Warhol werd geschat op 700.000 tot 1 miljoen euro, maar werd uiteindelijk verkocht voor 920.000 euro.

Een ander werk van Warhol, een print met de naam "Liz", bracht 75.000 euro op.  Deze print was nog een geschenk van Leo Castelli, een begrip in de galeriewereld van New York, die Christo en Jeanne-Claude aanmoedigde om naar de Verenigde Staten te verhuizen. Verder werden er nog een fateuil van Gerrit Rietveld voor 212.000 euro en een brons van Joan Mirò voor 239.000 euro geveild.

Voorbereidende tekening van het project "The umbrella's" van Christo

Verschillende werken van Christo zelf werden ook geveild, zoals een voorbereidende tekening van het project "The Umbrella's", waarbij het koppel in 1991 in valleien in het binnenland van Japan en de Verenigde Staten 3.100 grote, gekleurde paraplu's ophing. Het project liep af met een sisser, toen twee mensen stierven, waardoor het na minder dan drie weken werd stopgezet. De tekening werd geveild voor 1,7 miljoen euro, wat de kunstenaar meteen een persoonlijk veilingrecord opleverde.

Een vergelijkbare indrukwekkende tekening van het project waarbij Christo in 1985 de Pont Neuf van Parijs inpakte, bracht 470.000 euro op. Een andere, zeer gegeerde sculptuur van Christo genaamd "Package" werd geveild voor 520.000 euro. "Is dat ingepakt?" grapte de veilingmeester, Olivier Valmier, net voor het einde van de veiling.

Meest gelezen