AFP or licensors

EU gaat nieuwe sancties treffen tegen Rusland wegens arrestatie en opsluiting oppositieleider Navalny

De Europese Unie bereidt nieuwe sancties voor tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten hebben daarover een politiek akkoord bereikt. De sancties zijn gericht tegen hooggeplaatste Russische functionarissen die rechtstreeks verantwoordelijk worden gehouden voor de arrestatie, vervolging en opsluiting van oppositiepoliticus Aleksej Navalny. 

Aleksej Navalny, die afgelopen zomer een vergiftiging overleefde en herstelde in een ziekenhuis in Berlijn, werd meteen bij zijn terugkeer in Rusland gearresteerd. Hij werd intussen veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling na een eerdere veroordeling zou hebben geschonden 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Voor de EU ging Rusland veel te ver met zijn behandeling van Navalny. 

Daarnaast viel ook de recente uitwijzing van drie Europese diplomaten door Moskou de EU zwaar. En last but not least was er de manier waar Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, onlangs werd geschoffeerd door zijn Russische collega Sergej Lavrov tijdens een desastreus bezoek aan Moskou.  

"Richting autoritaire staat"

De EU komt dus met nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten bereikten vandaag een politiek akkoord over nieuwe sancties tegen Rusland, dat volgens Borrell "de richting uitgaat van een autoritaire staat en wegdrijft van de de EU". Het akkoord zal naar verwachting begin maart formeel worden goedgekeurd.

(lees door onder de foto)

De sancties zijn gericht tegen hoge functionarissen die rechtstreeks betrokken waren bij de arrestatie, vervolging en opsluiting van Navalny. 

Voor het inroepen van deze sancties maakt de EU voor het eerst gebruik van de zogenoemde Europese versie van de Amerikaanse Magnitsky Act, het nieuwe kader dat eind vorig jaar werd ingevoerd om mensenrechtenschendingen wereldwijd te sanctioneren. 

Lijst met namen

Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU Josep Borrell kreeg van de ministers de opdracht om een lijst met namen voor te bereiden. 

Die namen worden vandaag nog niet bekendgemaakt, daarvoor wordt het wachten tot wellicht volgende week. Maar volgens diplomatieke bronnen staat alvast de baas van het machtige Onderzoekscomité dat alle grote misdrijven in Rusland behandelt op de lijst. Daarnaast zou het ook gaan om de procureur-generaal, de baas van de Russische gevangenissen en het hoofd van de Nationale Garde. 

De betrokkenen zouden een inreisverbod opgelegd krijgen en een bevriezing van hun tegoeden op Europees grondgebied.

Oligarchen blijven buiten schot

Na de vergiftiging van Navalny legde de EU al sancties op aan zes Russen en een wetenschappelijke instelling. 

"Ook deze nieuwe sancties zijn de klassieke Europese sancties zoals ze vaak worden genomen, zeker ten aanzien van Rusland, en die eerder symbolisch dan effectief zijn", zegt VRT-journalist en Rusland-kenner Marijn Trio. "De kritiek is vaak dat de mensen die door de sancties getroffen worden, er eigenlijk nauwelijks of geen hinder van ondervinden." 

Beluister hier het gesprek met Marijn Trio in "De wereld vandaag" op Radio 1 (de tekst gaat hieronder door):

De entourage van Navalny had op méér gehoopt. Ze had aangedrongen op brede sancties gericht tegen de oligarchen, machtige zakenlui die president Poetin omringen en steunen. 

Maar hen treffen is zo goed als onmogelijk, zegt de EU. De EU-sancties worden immers opgelegd op basis van mensenrechtenschendingen. Als iemand wordt gesanctioneerd, moet kunnen worden aangetoond dat die persoon rechtstreeks betrokken was bij de schendingen. Kan dat niet worden bewezen, dan kan de sanctie worden aangevochten.

Die uitleg overtuigt Navalny's medestanders niet echt. "Als het erop neerkomt dat functionarissen van het Kremlin worden bestraft die niet graag naar het buitenland reizen en geen tegoeden in het buitenland hebben, dan doen de sancties geen pijn en wordt er geen boodschap overgemaakt", zei Leonid Volkov, een vertrouweling van Navalny die eerder naar Brussel was afgereisd.

Meest gelezen