AFP or licensors

Grootste protest sinds staatsgreep in Myanmar, hoewel leger dreigt met geweld en "verlies van levens" 

In Myanmar is een algemene staking aan de gang tegen de militaire staatsgreep van drie weken geleden. De staking gaat gepaard met nieuwe protestacties, de grootste sinds de staatsgreep drie weken geleden. Opnieuw komen tienduizenden mensen op straat, ondanks dreigementen van het leger dat een confrontatie "levens kan kosten". Afgelopen weekend zijn zeker twee betogers doodgeschoten.

In heel het land blijven bedrijven vandaag dicht uit protest tegen de staatsgreep van het leger, intussen precies drie weken geleden. Winkels gaan niet open, marktkramers zeggen dat ze vandaag niet verkopen.

Tegelijk komen in verschillende steden opnieuw mensen op straat. "Vanuit alle uithoeken wordt gemeld dat het de grootste protestacties zijn sinds de staatsgreep", zegt Annelie Langerak, correspondente in de regio, in "De ochtend". Langerak verblijft zelf in Thailand, maar volgt het nieuws in buurland Myanmar op de voet en heeft er veel contacten. "Zij sturen me volop beelden door van het protest. Het is heel massaal en indrukwekkend. Ook mensen die dat tot nu toe niet deden, gaan nu de straat op."   

Beluister hier het gesprek met Annelie Langerak in "De ochtend" op Radio 1 (de tekst gaat hieronder door):

AFP or licensors

Voor de inwoners van Myanmar vindt het massale protest van vandaag plaats op een bijzondere datum: 22-02-2021. Die datum met "vijf 2-en" ("22222") herinnert aan een andere dag van grootschalig protest die diep in het geheugen van veel (iets oudere) Myanmarezen is gegrift. Op 8 augustus 1988 ("8888") werd de grootste volksopstand ooit tegen het machtige leger van Myanmar gehouden. Die werd toen bloedig neergeslagen.  

Bekijk hier de beelden van het protest van vandaag in Myanmar (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Dreigende taal

Ook nu heeft het leger gewaarschuwd dat het hardhandig zal optreden. "Betogers zijn mensen, vooral emotionele tieners en jongeren, aan het ophitsen om een pad van confrontatie te volgen dat levens zal kosten", dreigde de militaire junta afgelopen weekend in een verklaring op tv.

Voorlopig lijken politie en leger minder hevig in te grijpen dan de voorbije weken, toen honderden betogers werden gearresteerd. In de hoofdstad Nay Pyi Taw, gebouwd voor het leger, werden het waterkanon en verschillende legervoertuigen ingezet om een optocht uiteen te drijven.

 In de vroegere hoofdstad Yangon (het voormalige Rangoon) verzamelden zo'n 1.000 betogers bij de Amerikaanse ambassade. Ze vertrokken daar weer toen een 20-tal trucks met oproerpolitie halt hield, maar het protest houdt aan in andere delen van de stad.  

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Afgelopen weekend kwam het al tot een escalatie in de grootstad Mandalay. Twee betogers werden doodgeschoten, wat het totale aantal doden sinds het begin van de staatsgreep op minstens drie brengt. Een van de doden, de 20-jarige studente, is uitgegroeid tot het symbool van het verzet, nadat beelden van het moment waarop ze door de politiekogel werd geraakt viraal waren gegaan. 

"Sancties worden voorbereid"

De toestand in Myanmar staat intussen ook hoog op de internationale agenda's, onder meer die van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-lidstaten. "De EU staat klaar om restrictieve maatregelen te nemen die gericht zijn tegen degenen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de militaire coup en hun economische belangen", zeggen ze in een mededeling. 

In de marge van de bijeenkomst gaf de Duitse minister Heiko Maas te kennen dat de sancties worden voorbereid, maar dat de EU eerst nog "alle nog beschikbare diplomatieke kanalen" wil gebruiken om een de-escalatie te forceren. Met name de aanpak van de manifestanten noemt Maas "buitengewoon zorgwekkend".

De Europese ministers roepen de militairen ook op om regeringsleider Aung San Suu Kyi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Zij werd drie weken geleden opzij gezet en gevangen genomen.

Wie is Aung San Suu Kyi? Ontdek het hier in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen