Radio 2

BEKIJK - Ieper haalt immense beiaardklokken uit Belforttoren: "Dit is een huzarenstukje"

In Ieper is men begonnen de klokken van de beiaard één voor één uit de Belforttoren van de Lakenhallen te halen. Dat is nodig om de toren te kunnen restaureren. De klokken zullen te zien zijn in een tijdelijke tentoonstelling totdat ze terug hun plaats in de vernieuwde toren krijgen.

Het is best spectaculair. Alle 49 klokken van de beiaard van Ieper worden naar beneden gehaald. Schepen van patrimonium Philip Bolle (s.pa): "Een gespecialiseerde firma heeft de toren opengemaakt. Dat is de enige manier om de klokken eruit te halen. Er zitten enkele loodzware exemplaren bij: de zwaarste weegt ongeveer 2500 kg. Alles samen wegen de klokken zo'n 12.000 kg."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Rijke geschiedenis

Tijdens de werken aan het Belfort zullen de klokken te zien zijn in de bilbiotheek en het stadsarchief. De beiaard heeft trouwens een rijke geschiedenis. Goedele Wittouck, publieksmedewerker van het Iepers archief: "Al bij de bouw van het belfort in 1280 hingen er klokken in de toren. Die dienden om het begin en het einde van de werkdag aan te kondigen. In 1909 kwam er de eerste volwaardige beiaard. Maar die werd vernield in de Eerste Wereldoorlog toen het Belfort en de Lakenhallen afbrandden. De huidige beiaard dateert van 1962. Het is dus voor het eerst in zowat 60 jaar dat de klokken de toren weer verlaten."

Meest gelezen