Premier De Croo: "Voorzichtig blijven in maart, maar betekent niet dat er geen versoepelingen mogelijk zouden zijn"

Het zou kunnen dat er in maart toch iets wordt versoepeld als het over de coronamaatregelen gaat. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in "Het Journaal". Vanmiddag stelden experten verschillende voorspellingen voor over hoe de pandemie verder zou kunnen gaan. Volg alles in de liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vanaf 15 maart zijn daguitstappen mogelijk voor alle leerlingen

Vanaf 15 maart zijn er weer daguitstappen mogelijk voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs. Dat is beslist op het onderwijsoverleg.

Vanaf die datum kunnen kinderen en jongeren van het buitengewoon onderwijs OV3 en OV4 weer voltijds naar school, net zoals de leerlingen van het deeltijds beroepsonderwijs.

Brede versoepelingen zijn nog niet aan de orde in ons onderwijs, meldt de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Lees meer over de beslissing in dit artikel:

Premier De Croo: "Moeten in maart voorzichtig blijven, maar dat betekent niet dat er géén versoepelingen mogelijk zijn dan"

Het zou kunnen dat er in maart toch iets wordt versoepeld als het over de coronamaatregelen gaat. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in "Het Journaal". Vanmiddag gaf De Croo samen met experten een persconferentie waarin enkele voorspellingen voor de coronapandemie werden voorgesteld. "Het is duidelijk dat we in maart voorzichtig moeten blijven, omdat we niet weten wat de impact van de coronavarianten zal zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er niéts mogelijk zal zijn. De wetenschappers zeggen enkel dat grote versoepelingen dan niet verstandig zijn. Maar ik denk niet dat iemand dat vraagt."

Maar volgens De Croo was er een andere boodschap op de persconferentie die belangrijker is dan de discussie rond maart. "De experten zeggen duidelijk dat de vaccinaties werken en dat die zullen leiden tot een moment waarop versoepelingen kunnen zonder risico op een derde golf. Dat zal april of mei zijn. Dat hadden we tot nog toe niet gehoord."

Bekijk hier het volledige gesprek met De Croo in "Het Journaal". 

Videospeler inladen...

April of mei, dat is voor veel mensen een belangrijk verschil. Wat zal het worden? "Mei is het meest pessimistische scenario", zegt De Croo. "De komende weken zullen we kijken wat de invloed is van de coronavarianten. Dan zullen we weten of we voor het meest conservatieve scenario moeten gaan of dat het misschien wat eerder kan."

Vrijdag zal op het Overlegcomité - de vergadering met alle regeringen van ons land - dus wel degelijk worden gesproken over kleine versoepelingen. Wat die kunnen zijn, daarover wil De Croo zich nog niet uitspreken. "We zijn de laatste maanden erin geslaagd om de situatie stabiel te maken. We zien de finish aan de horizon. We gaan geen zaken doen die dat in gevaar brengen."

Kaap van 500.000 coronadoden overschreden in Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn intussen al meer dan een half miljoen mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat heeft de Johns Hopkins University bekendgemaakt.

De drempel van de 400.000 doden werd pas een maand geleden overschreden. Dat gebeurde op 19 januari, de dag voor de inhuldiging van president Joe Biden. Die beloofde de strijd tegen COVID-19 een van de prioriteiten van zijn presidentschap te maken.

Viroloog Van Gucht over vaccinatiecampagne in Verenigd Koninkrijk: "Blijven achter onze aanpak met twee dosissen staan"

De vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk loopt vlot. Al 17 miljoen Britten hebben een vaccin gekregen, in ons land zijn dat er 400.000. Belangrijk verschil is wel dat de Britten massaal inzetten op een eerste prik, die al gedeeltelijke bescherming geeft, maar de tweede prik uitstellen. Ons land geeft de tweede prik zoals voorgeschreven. 

"Ze gokken daarmee, maar het is nog niet zeker dat ze daarmee gewonnen hebben", zegt viroloog Van Gucht in "Terzake". "Het kan even goed werken, maar dat weten we nu nog niet. We zitten nu met de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant, die toch wat afwijken van de vaccins. We denken dat de vaccins beter zullen werken met twee dosissen tegen de varianten. Als je met één dosis werkt, is er misschien ruimte voor een afwijkende variant om door die immuniteit te breken. Met twee dosissen is dat risico lager omdat je hogere antistoffen hebt en een bredere bescherming."

Van Gucht benadrukt nog dat het Verenigd Koninkrijk een stuk meer vaccins krijgt dan wij. "We moeten onderzoeken hoe dat komt", zegt hij. "Mochten wij evenveel vaccins krijgen, dan zou het hier even vlot gaan. Daar ben ik zeker van."

Videospeler inladen...

Viroloog Van Gucht: "De modellen tonen positief beeld, lente en zomer gaan er goed uitzien als we nu voorzichtig zijn"

De voorspellingen van de coronasituatie die vandaag zijn voorgesteld tonen eigenlijk een positief beeld. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". "De lente en zomer gaan er goed uitzien, zolang we nu maar niet te snel willen gaan met versoepelingen. In april kunnen er al relatief veilig versoepelingen komen, in mei zijn we helemaal veilig. Dat is een wereld van verschil. Als we nu te snel gaan, gaan we dat later bekopen."

In de modellen wordt er gekeken naar "ruime versoepelingen" oftewel de situatie zoals we die in september vorig jaar hebben gekend. "We weten hoeveel contacten mensen dan hadden, de horeca was open, er waren evenementen met 200 mensen binnen en 400 buiten, enzovoort. Je kan die zaken bij de voorspellingen niet verder uit elkaar trekken. Je kan schatten wat het effect is van enkel de buitenterrassen, bijvoorbeeld, maar het gaat nooit zo precies zijn."

Grote versoepelingen zijn volgens de viroloog dus pas ten vroegste voor begin april. "Er zijn wel enkele zaken die relatief weinig risico met zich meebrengen", zegt Van Gucht. Hij denkt bijvoorbeeld aan met iets meer mensen buiten, als er afstand wordt gehouden, of voorzichtig wat meer lessen op de campus. 

Videospeler inladen...

Frans geneesmiddelenagentschap verbiedt verkoop neusspray tegen corona

Het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM verbiedt de verkoop van de neusspray "COV-Defense", die volgens de producent het coronavirus voor meer dan 99 procent inactief maakt. Het geneesmiddelenagentschap "kreeg geen klinische validatiegegevens die de werking en veiligheid van de spray aantonen".

Het bedrijf Pharma & Beauty-Centrepharma wilde de spray vanaf 1 maart bij de apothekers verkopen, en later ook online. Daar steekt de toezichthouder dus een stokje voor. Bewijzen van de werking en veiligheid zijn noodzakelijk voor een medisch middel om op de markt te komen, legt die uit. De fabrikant mag ook geen reclame voor de spray meer maken.

Britse premier Johnson presenteert exitplan en wil tegen 21 juni alle coronamaatregelen weg hebben

Tussen nu en 21 juni worden in Engeland alle coronamaatregelen stapsgewijs afgebouwd. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in het Britse parlement. Alles zal in verschillende stappen gebeuren en de voorwaarde is wel dat de positieve trend in de coronacijfers zich voortzet. 

Lees meer in dit artikel:

West-Vlaamse vaccinatiecentra lossen problemen haperende start zelf op

In 11 van de 21 West-Vlaamse vaccinatiecentra is het vaccineren afgelopen weekend begonnen maar het was een moeilijke start. De uitnodigingen werden pas op het allerlaatste moment verstuurd door een probleem met het computerprogramma van de Vlaamse overheid. In Veurne kwam één derde van de genodigden niet opdagen. Ook op andere plaatsen dreigden de centra hun voorraad vaccins niet kwijt te geraken. Telkens  werd dat opgelost door het eigen callcenter in te schakelen.  

Lees meer in dit artikel:

Groen pleit voor uitbreiding van bubbel van 4 naar 8

"Als versoepelingen mogelijk zijn, willen we dat de bubbel van vier naar acht wordt uitgebreid", Groen-voorzitter Meyrem Almaci en  vicepremier Petra De Sutter (Groen). “Experts zijn het erover eens dat voldoende afstand bewaren in de buitenlucht het virologisch risico sterk beperkt en dat elkaar buiten zien tegelijk een enorme boost is voor het mentale welzijn. Daarom ons voorstel", zeggen ze.

Ook de jongeren moeten meer aandacht krijgen. “Voor sommige jongeren stapelen de problemen zich op”, zegt De Sutter. “Voor veel van hen was de voorbije periode een erg donkere periode, letterlijk en figuurlijk, waarbij ze enkel sporadisch contact konden hebben met elkaar, meestal om les te volgen. Als we hen niet meer perspectief bieden de komende weken en maanden, dreigen veel jongeren er onderdoor te gaan.”

Vrijdag buigt het Overlegcomité zich over eventuele versoepelingen.

Premier De Croo: "Er is een absolute noodzaak om zeer voorzichtig te blijven"

We hebben de voorbije dagen en weken veel stemmen gehoord die vaak hetzelfde zeggen: de vraag naar perspectief. Dat is een zeer terechte vraag. "Maar er is een absolute noodzaak om zeer voorzichtig te blijven."

Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) na een persconferentie waarop viroloog Steven Van Gucht de huidige situatie van de epidemie schetste in ons land en biostatisticus Niel Hens modellen besprak die aantonen hoe de ziekenhuisopnames de komende weken en maanden zouden kunnen evolueren.

Volgens premier De Croo naderen we wel het punt waar het risico op een derde golf serieus vermindert. "Dat moment is niet morgen of volgende week, blijkt uit de presentaties. Maar het is ook niet zeer ver weg meer."

De Croo wil daarom naar eigen zeggen perspectief geven op basis van "wetenschap en feiten".  Vrijdag komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen samen om zich te buigen over de coronamaatregelen.

Meest gelezen