Flore Deman

Memento Woordfestival opnieuw digitaal in Kortrijk

Het Kortrijkse Memento Woordfestival  2021 heeft met Stefan Hertmans, Lize Spit, Joost Vandecasteele en Dalilla Hermans ambassadeurs die echt wel meetellen in het festivalwereldje. Alle vier schrijven ze mee aan het festivalboek en geven online lezingen, optredens en workshops.

Memento 2021 gaat opnieuw digitaal. Jammer, want twee jaar geleden lokte Memento nog tweeduizend bezoekers naar Kortrijk, een publiek dat jaar na jaar verdubbelde tot corona in 2020 om de hoek kwam kijken.

Anneleen Van Offel is naast Kortrijkse stadsdichter ook festivalcurator van Memento 2021. “Ik reken vooral op interessante literatuur rond het thema “Verdwalen”. Joost Vandecasteele, eigenzinnig Vlaams schrijver en performer, is vertrouwd met dit thema.  Hij zal samen met enkele Howest-studenten zoeken naar nieuwe belevingsvormen van literatuur door het gebruik van zeer diverse digitale toepassingen”.

(Lees verder onder de foto)

Flore Deman

Troost als steun

Een coronaveilig wandelparcours dat de stad doorkruist, kan je nog fysiek beleven met een aantal verdwaalpalen,  kijkdozen en een “Troostboom”, waar gedichten worden aangebracht. “Troost biedt steun, dat hebben we geleerd tijdens deze pandemie”, weet Vincent Coomans, de projectverantwoordelijke van Memento. “Maar dat is niet het enige dat we willen aanbieden aan de mensen.”

(Lees verder onder de foto)

Flore Deman

Jong en oud talent

Het Collectief van de Letterzetter geeft debutanten kansen om zichzelf te ontplooien door podiumoptredens of literaire interventies doorheen de stad. “Festivalcurator Anneleen Van Offel zal  het jonge geweld mee op sleeptouw nemen”, aldus Coomans. “Memento is al langer een echte springplank voor talent. Mattijs Deraedt en Laura Nollet komen uit het Collectief van de Letterzetter en worden nu al gerekend tot beloftevolle dichters en schrijvers in het Nederlandse taalgebied. De 90-jarige Jean Depreitere, bewoner van WZC Sint-Vincentius, zal debuteren in 2021 met eigen werk tijdens Memento”.

Memento Woordfestival kent op 19, 20 en 21 maart haar zwaartepunt maar deint verder uit tot 24 april. Het festival is gratis, maar voor een donatie krijg je een festivalboek, een bloemlezing van het werk van het Letterzetter-collectief of een “totebag” van één van de ambassadeurs cadeau. Meer info op www.mementowoordfestival.be

Meest gelezen