Belga Image

Mollen tellen tijdens zonnig weekend: "Meer dan 50.000 molshopen over heel Vlaanderen tot nu toe geteld"

Het jaarlijkse mollentelweekend is voorbij. Voor heel Vlaanderen zijn tot nu toe 50.450 molshopen geteld. En dat is belangrijk, zegt Dirk Criel van Natuurpunt in Maarkedal: "We stellen een verspreidingsatlas op waarmee we alle zoogdiersoorten die in Vlaanderen voorkomen in kaart willen brengen. Maar van mollen weten we nog niet genoeg."

Het was een zalig lenteweer afgelopen weekend en ideaal om molshopen te tellen. Maar waarom mollen tellen nu zo belangrijk is, legt Dirk Criel van Natuurpunt uit: "We willen met de zoogdierwerkgroep alle zoogdieren die in Vlaanderen leven in kaart brengen. We zijn daarvoor een verspreidingsatlas aan het maken. De mol is een soort die vrij algemeen voorkomt, maar we krijgen daar weinig gegevens van binnen."

"Mensen denken vaak dat iedereen wel weet waar de mollen zitten, maar in de praktijk is dat niet zo. Vandaar dat we oproepen aan alle burgers om mee met ons te tellen", zegt Criel. En het gaat niet alleen over het aantal molshopen dat geteld kan worden, maar ook het ontbreken ervan. In de provincie Oost-Vlaanderen zijn er nog weinig gegevens binnengekomen voor een groot deel van het Meetjesland, regio Wortegem-Petegem en Nazareth. Ook de streek rond Geraardsbergen is nog onbekend op aanwezigheid van mollen.

Hieronder vind je een reportage uit "Het Journaal" over het mollenweekend. Het artikel gaat verder onder de video.

Videospeler inladen...

Een mol moet onze beste vriend worden, want die houdt je tuin gezond

Dirk Criel van Natuurpunt

Een mol is gezond

Mollen in de tuin durven wel al eens voor wat irritatie bij de eigenaar te zorgen met al die hoopjes aarde. Maar een mol is een heel nuttig dier, zegt Criel: "Eigenlijk zou het beestje onze beste vriend moeten zijn, want een mol zorgt met zijn gangenstelsel onder de grond voor een goeie doorluchting en doorwatering van onze tuin. Een mol verdelgt ook alle insecten die aan de wortels van de graszoden knabbelen. Zo behoud je dus eigenlijk een mooie gezonde tuin."

Maar wat dan met die molshopen zelf, want die ontsieren toch de tuin? "Gewoon wegharken", zegt Criel, "dat is de beste manier. Dan kan het gras er weer doorgroeien en heb je weer een mooi gazon." En als je toch per ongeluk in een gangetje trapt van de mol, want die liggen soms vrij laag onder het grasoppervlak: "Dan ontmoedig je de mol een beetje, en zal hij ergens anders een gang graven."

Beter 1 vaste mol dan dat je telkens een andere op bezoek krijgt
Dirk Criel van Natuurpunt

Doden heeft geen zin

Criel raadt niét aan om het beestje te doden: "Geen goeie zaak. Als je dat doet zal je tuin terug vol insecten zitten en lokt dat gewoon een andere mol. En die zal dan nog meer beginnen wroeten. Je hebt beter 1 vaste mol in je tuin, dan dat je bezoek krijgt van telkens een andere."

Er zijn al veel gegevens binnengekomen en in totaal zijn tot nu toe ongeveer 50.450 molshopen geteld over heel Vlaanderen. De meeste waarnemingen kwamen tijdens het weekend respectievelijk uit de provincies Antwerpen (1360), Oost-Vlaanderen (1081), Vlaams-Brabant (923), West-Vlaanderen (910) en Limburg (416). De komende dagen zal duidelijk worden hoeveel tellers en hoeveel molshopen er precies zijn , want waarnemingen kunen nog tot donderdag doorgegeven worden via waarnemingen.be.

kasto80

Meest gelezen