Ronny De Coster

Nieuw toestel in bibliotheek van Gavere waarschuwt als je koorts hebt: "Zo willen we mensen met koorts sensibiliseren" 

In de bibliotheek van Gavere staat een toestel dat de bezoekers handgel geeft, maar ook waarschuwt als ze koorts hebben. Het toestel is uitgerust met een medische sensor, dat met zekerheid aangeeft of iemand koorts heeft. “Op die manier willen we mensen met koorts sensibiliseren om openbare plaatsen te vermijden”, zegt burgemeester van Gavere, Denis Dierick (Open VLD).

Vanaf nu kunnen alle bezoekers van de bibliotheek in Gavere gebruik maken van een nieuw koortsmetertoestel. Het toestel deelt handgel uit en meet de polstemperatuur. “Voordeel is dat je maar in één beweging moet werken, we gaan dan meten of er kans is op een verhoogde temperatuur”, vertelt lokale producent Yves Bryse van Velleman .

Het is een toestel met een medische sensor. Er zitten ook andere sensoren bij om de omgevingstemperatuur te meten. “Dat geeft aan dat we vrij zeker kunnen zeggen wanneer iemand koorts heeft. We geven de mensen de keuze, om bij verhoogde temperatuur zelf te kiezen of ze terugkeren naar huis.” Ook de mensen aan de balie worden verwittigd, als iemand met koorts toch binnenkomt. Koorts wijst niet noodzakelijk op een coronabesmetting, dus daarom kan de biblioteek geen mensen terugsturen.

Op die manier willen we mensen met koorts sensibiliseren om openbare plaatsen te vermijden

Denis Dierick (Open VLD), burgemeester van Gavere

Burgemeester van Gavere, Denis Dierick (Open VLD): "Op die manier willen we mensen met koorts sensibiliseren om openbare plaatsen te vermijden. Als gemeente vonden we het opportuun om in te zetten op de meest drukke plaatsen, zoals bibliotheken. Indien iemand een rood signaal krijgt, wordt die erop gewezen, en kan hij zijn bezoek uitstellen naar een ander moment. Uiteraard is dit niet verplicht, maar wij raden het sterk aan”, besluit de burgemeester. 

Meest gelezen