Met de klas naar een museum: het wordt weer mogelijk vanaf 15 maart

Kleine onderwijsversoepelingen: leerlingen buitengewoon onderwijs weer voltijds naar school, daguitstappen mogen opnieuw

Eéndaagse schooluitstappen mogen weer vanaf half maart voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs. En de leerlingen van het buitengewoon secundair én het deeltijds beroepssecundair onderwijs mogen weer voltijds naar school. Dat is beslist op het onderwijsoverleg tussen onderwijskoepels, vakbonden en experten. Over twee weken is er nieuw overleg, waarop zal bekeken worden of er tegen dan marge is voor verdere versoepelingen.

De coronacijfers zijn er niet naar om al brede versoepelingen toe te laten in het onderwijs. Om leerlingen en leraren toch een hapje zuurstof te geven, heeft het onderwijsveld beslist om de schoolpoorten op een iets groter kiertje te zetten.

Álle leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs zullen vanaf 15 maart weer eendaagse uitstappen mogen maken, op voorwaarde dat de klasbubbel “maximaal gerespecteerd blijft”.  Scholen moeten eigen vervoer inleggen, en de leerlingen mogen tijdens de activiteit geen contact hebben met andere mensen. 

Daarnaast zullen alle scholieren van het buitengewoon secundair en het deeltijds beroepssecundair onderwijs vanaf 15 maart ook weer voltijds naar school mogen gaan.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Waarom heeft het onderwijsveld voor deze twee versoepelingen gekozen? “In eerste instantie willen we oog hebben voor de meest kwetsbare leerlingen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). 

Concreet gaat het om de leerlingen uit het buitengewoon onderwijs OV3 en OV4 en de leerlingen van het deeltijds beroepsonderwijs. In totaal gaat het volgens Weyts om een groep van 22.000 leerlingen, waarvoor het berekende risico wordt genomen.

“Anderzijds willen we ook oog hebben voor het mentale welzijn van leerlingen, om hen een lichtpunt te geven”, zo zegt Weyts. Daarom worden onder voorwaarden weer schooluitstappen toegestaan. Dan kunnen ze “eindelijk eens niet achter de pc of in de klas zitten, maar ook eens samen een daguitstap doen”.

Verdere versoepelingen

Alle onderwijspartners zijn het erover eens dat de leerlingen van het secundair onderwijs zo snel mogelijk opnieuw voltijds naar school moeten kunnen gaan. Dat moet voorrang krijgen op andere versoepelingen in andere maatschappelijke sectoren, klinkt het. Ze worden daarin gesteund door de experts van de GEMS en de virologen. 

Minister Weyts heeft nog altijd de ambitie om ook voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs veel meer contactonderwijs mogelijk te maken. “Maar de virologen, met wie ik dit weekend druk mee heb overlegd, weten nog niet wat de impact zal zijn van de Britse variant van het coronavirus”, zegt de minister.

Beluister hier een gesprek met minister Weyts in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

“We zitten op een kantelmoment en moeten daarom een slag om de arm houden. Daarom hebben we afgesproken dat we over twee weken (op dinsdag 9 maart, red.) opnieuw samen zitten. Tegen dan moeten we zicht hebben op de impact van de Britse variant.” 

Die virusvariant is extra besmettelijk en daardoor mogelijk (mede)verantwoordelijk voor de recente stijging van de besmettingscijfers. De virologen hopen dat de situatie zich de komende weken weer stabiliseert. 

Als dat gebeurt, wil minister Weyts bekijken of er dus weer meer contactonderwijs mogelijk gemaakt kan worden. “Elk mogelijkheid die me daartoe wordt geboden, grijp ik aan met beide handen. Daarom hebben we nu al beperkte versoepelingen gerealiseerd, ook al was de context niet zo positief.”

We blijven mee pleiten voor versoepelingen, zodra die mogelijk zijn.

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder gemeenschapsonderwijs GO!

Het gemeenschapsonderwijs GO! vindt het jammer dat er niet versoepeld kan worden, maar heeft begrip voor de maatregelen. "We blijven er mee voor pleiten dat versoepelingen, zodra die mogelijk zijn, in de eerste plaats voor jongeren en voor het onderwijs mogelijk moeten zijn", verklaart afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. 

Ze hoopt dat verdere versoepelingen binnenkort toch mogelijk zijn. "We appreciëren dat de maatschappij het onderwijs als prioritair naar voren blijft schuiven", aldus nog Verdyck.

Beluister hier de reactie van Raymond Verdyck in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

OVERZICHT: Welke leerlingen krijgen nu les op school?

 • Basisonderwijs (kleuter- en lager onderwijs) en eerste graad secundair onderwijs:
  100 procent contactonderwijs

 • Tweede en derde graad secundair onderwijs en hbo5:
  50 procent contactonderwijs, halve klassen week om week

 • OV1 en OV2 van het buitengewoon secundair onderwijs:
  100 procent contactonderwijs

 • OV3 en OV4 van het buitengewoon secundair onderwijs
  50 procent contactonderwijs, vanaf 15 maart 100 procent

 • Deeltijds beroepssecundair onderwijs:
  50 procent contactonderwijs, vanaf 15 maart 100 procent

 • Hoger onderwijs:
  alleen afstandsonderwijs, met uitzondering van essentiële practica en campusmomenten

Meest gelezen