Foto persdienst provincie Oost-Vlaanderen

Ook leerling-kappers in Oudenaarde en Gent mogen weer oefenen op levende modellen

De leerlingen van de kappersopleiding van de provinciale scholen Richtpunt mogen vanaf vandaag terug het haar knippen en kappen van levende modellen. De versoepelingen van de kappersopleidingen gaan hand in hand met die voor de kappers zelf. Goed nieuws, want het was vrij moeilijk de afgelopen maanden voor de leerlingen op de campussen in Oudenaarde en Gent.

"De leerlingen mogen vanaf vandaag weer oefenen op levende modellen", zegt gedeputeerde Kurt Moens (N-VA). En dat is een opluchting, want het was tot nu toe niet gemakkelijk, zegt hij: "Ze hebben wat geoefend op paspoppen in de tussentijd en wat computerlessen gekregen. Maar evident is dat niet. Een stiel als kapper of kapster moet je écht kunnen doen om het te leren. We zijn dus heel erg verheugd dat er terug levende modellen mogen zijn."

De leerlingen moeten kunnen oefenen op echte mensen om de stiel te leren
Gedeputeerde Kurt Moens (N-VA)

Laatstejaars extra moeilijk

Het oefenen op echte mensen ligt al stil sinds oktober. "Voor leerlingen van de tweede graad valt dat nog mee. Maar voor degenen die in hun laatste jaar zitten of in een specialisatiejaar is dat allesbehalve gemakkelijk. Zij moeten echt kunnen oefenen op levende modellen. Dat is immens belangrijk."

De leerlingen zijn enthousiast, zegt Moens: "Ze zijn enorm gedreven en gemotiveerd om de leerachterstand in te halen. Het grootste deel van de leerlingen doet stage of heeft een vakantiejob bij een kapster, dus daar leren ze het ook wel." Gedeputeerde Moens verwacht dat alle leerlingen zullen kunnen afstuderen.

Coronaveilig

Om het coronaveilig te houden worden alle regels volgens de beroepssector gevolgd. "We passen die zelfs nog iets strenger toe. We laten maar een vierde van de klanten toe", zegt Moens. "Klanten moeten in Gent een afspraak reserveren en worden apart ontvangen en begeleid door een leerling." En dat wordt gedaan in twee grote lokalen op het gelijkvloers met een ventilatiesysteem. Gezichtsmaskers zijn verplicht en alle materiaal wordt na bediening gereinigd en ontsmet.

De inschrijvingen om gekapt te worden door de leerlingen stromen binnen, zegt Moens: "Het is echt een stormloop sinds vandaag om haar te knippen of te brushen op de school." 

Scheren en baarden knippen mag nog niet. Dat is pas toegestaan vanaf 1 maart bij de barbiers. Ook een afspraak bij een leerling-schoonheidsspecialiste moet nog even wachten tot midden maart.

kasto80

Meest gelezen