Videospeler inladen...

Psychologen trekken het niet meer: "Wachtlijsten worden zelfs afgesloten door overvloed aan aanvragen"

Heel wat psychologen worden overspoeld door aanvragen van patiënten, en kunnen de drukte niet meer aan. In sommige gevallen is het zo erg dat wachtlijsten zelfs volledig afgesloten worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt Koen Lowet, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, aan onze redactie. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekijkt hoe hij het beleid kan bijsturen, maar verwijst ook naar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A), die in oktober vorig jaar extra investeringen in de geestelijke gezondheidszorg aankondigde. 

Al vóór het ontstaan van de coronacrisis vonden steeds meer mensen de weg naar een psycholoog. "Dat op zich is goed nieuws", vertelt Lowet. "Het taboe om professionele hulp te zoeken vermindert." Psychologen hadden dus al meer patiënten, maar de coronacrisis doet dat aantal nog veel sneller stijgen. "We zien dat heel wat mensen de zorg die ze de afgelopen maanden aan het uitstellen zijn, nu willen inhalen", legt de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen uit. "De wachtlijsten worden bij heel wat collega's dus alleen maar langer, tot op het punt dat die wachtlijsten nu zelfs massaal afgesloten worden. Dat is uniek. Je moet denken dat een psycholoog z'n wachtlijst niet zal sluiten vooraleer je met een wachttijd van een jaar zit. Dat wil zeggen dat heel veel collega's hun patiënten geen perspectief kunnen bieden voor meer dan een jaar."

Slecht nieuws voor patiënten dus die eventueel dringende hulp nodig hebben. Dat beaamt Koen Lowet. "Mensen kunnen wel nog terecht bij telefonische hulplijnen of bij hun huisarts. We zien dat heel veel mensen nu bij die laatste langsgaan. Maar dat komt er voor huisartsen natuurlijk ook weer bij. Ook zij zijn deze periode overbevraagd."

Beluister hier het interview met Koen Lowet en lees daarna verder:

Psychologen zijn ook maar mensen, en je ziet dat ze vaak bij elkaar te rade gaan

Niet enkel patiënten lijden onder deze onhoudbare situatie, ook voor psychologen zelf is het allesbehalve gemakkelijk. "We zien collega's die echt over hun eigen grenzen aan het gaan zijn, om toch maar zoveel mogelijk patiënten te ontvangen en soms tot zeer laat zitten te werken. Dat is geen oplossing, want deze manier van werken is ook niet goed voor de psycholoog zelf", vindt Lowet. "Er zijn mensen die aangeven dat ze stilaan aan het opbranden zijn. We moeten de capaciteit dus uitbreiden." De psycholoog gaat dus zelf ook meer naar... de psycholoog. "Dat gebeurt hoe dan ook. Psychologen zijn ook maar mensen, en je ziet dat ze vaak bij elkaar te rade gaan. Dat wil dan weer niet zeggen dat we nu in een negatieve cirkel moeten eindigen, waardoor de hele zorg onder druk komt te staan."

Voor telefonische psychologische bijstand kan je terecht bij deze hulplijnen:

Meest gelezen