Belga

Tientallen bestuurders die bellen achter het stuur, halen excuses boven voor rechter : "Had brillendoosje tegen oor"

Maandagochtend verschenen 90 mensen voor de rechtbank nadat ze betrapt werden met hun gsm achter het stuur.  Sommige mensen haalden daar hun creativiteit boven om hun gevaarlijk rijgedrag te verklaren. Politierechter Dina Van Laethem hoorde maandag elk soort excuus passeren. "Het is opvallend hoe vindingrijk iedereen toch is." 

Het parket van Halle-Vilvoorde zette in september 2019 een actie op poten tegen sms'en achter het stuur. Door die extra waarschuwing moesten bestuurders die betrapt werden maandagmorgen voor de politierechtbank komen. Het overgrote deel van de beklaagden waren er zoals afgesproken. “De mensen erkennen hun fout”, verklaart politierechter Dina Van Laethem. “Dat is al heel wat waard. Het is niet de bedoeling om iedereen met een rijverbod naar huis te sturen. Wie al voor de tweede keer betrapt is met zijn gsm achter het stuur, krijgt wel een rijverbod van acht dagen.” 

Tesla op autopiloot

Voor de meeste bestuurders bleef het bij een geldboete van 160 euro. Veel mensen probeerden tevergeefs nog een uitleg te geven.  De bluetooth of handsfree die net niet werkte, waren veelgehoorde excuses.  Andere waren wat creatiever: “Ik had mijn brillendoosje tegen mijn oor toen ze me tegenhielden", klonk het.

Een man uit Dilbeek die zijn Tesla zelfstandig liet rijden, dacht dat hij ondertussen vrijuit kon gsm'n. “De wagen stond op ‘autopilot’”, vertelde de advocaat. “Maar we erkennen dat je ook niet mag gsm’en achter het stuur als je auto zelfstandig rijdt.”

Bekende Vlaming

Er was ook een bekend gezicht in de rechtbank: actrice Francesca Vanthielen moest voorkomen. Haar advocaat vertelde dat de handsfree niet werkte omdat ze reed met de auto van haar partner. Voor Vanthielen was het de eerste overtreding, dus mocht ze vertrekken met een geldboete van 160 euro.

Meest gelezen