AFP or licensors

Oud-president Donald Trump moet belastingaangiftes vrijgeven, oordeelt Amerikaans Hooggerechtshof opnieuw

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat de voormalige president Donald Trump zijn belastingaangiften moet vrijgeven aan het gerecht in New York. Het is de tweede keer dat het Hooggerechtshof zich in die zin uitspreekt over de zaak. Het is erg ongebruikelijk dat een Amerikaanse president weigert zijn belastingaangiften openbaar te maken.

De voormalige, Amerikaanse president Donald Trump moet opnieuw een tegenslag verwerken. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Trump zijn belastingaangiften moet vrijgeven aan de openbare aanklager in New York. 

Het is de tweede keer dat het Hooggerechtshof zich uitspreekt over de zaak. Ook in juli 2020, toen Donald Trump nog president was, oordeelde het Hooggerechtshof dat hij de documenten moest overmaken. Al kreeg Trump nog de kans om de dagvaarding voor lagere rechtbanken aan te vechten, iets wat hij dan ook deed.

Zo kwam de zaak voor een tweede keer bij het Hooggerechtshof terecht, maar de rechters bleven bij hun standpunt. Trump moet dus zijn belastingaangiften vrijgeven voor onderzoek.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over de uitspraak van het Hooggerechtshof in juli 2020 en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

"Zwijggeld en belastingsfraude"

De openbare aanklager in New York, de Democraat Cyrus Vance, kan nu dus Trumps financiën opeisen en inkijken. Vance onderzoekt de financiële situatie en administratie van Trumps zakenimperium al enkele jaren. In eerste instantie wil hij weten of Trump tijdens zijn campagne in 2016 zwijggeld betaald heeft aan de porno-actrice Stormy Daniels. Dat zou in overtreding zijn met de wet op financiering van verkiezingscampagnes.

Vance onderzoekt ook welke banden Trump heeft met buitenlandse investeerders, bij wie hij schulden heeft en of hij belastingfraude pleegde. Daarom wil Vance de belastingaangiftes inkijken uit de periode 2011-2018. Het gaat dus vooral om documenten uit de tijd dat Trump actief was als zakenman, maar ook als president.

Trump houdt vol dat de beschuldigingen van Vance te vaag waren en dat de dagvaarding te kwader trouw was opgemaakt. De openbare aanklager reageert via Twitter met een kort "Het werk gaat verder", op de uitspraak van het Hooggerechtshof. 

Het is erg ongebruikelijk dat een Amerikaanse president zijn belastingaangiften niet publiek maakt. Trump was de eerste president sinds Richard Nixon (1969-1974) die dat weigerde. De documenten moeten nu vrijgegeven worden aan de aanklager in New York, maar mogen nog steeds niet volledig openbaar gemaakt worden.

Meest gelezen