Videospeler inladen...

United Airlines, Japan en Zuid-Korea houden Boeings 777 aan de grond nadat toestel motoronderdelen had verloren

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit vraagt aan luchtvaartbedrijven om alle Boeings 777 te controleren die dezelfde motoren hebben als het toestel dat zaterdag in Denver in de problemen kwam. Een van de motoren vloog kort na het opstijgen in brand, waardoor het vliegtuig onderdelen verloor boven enkele woonwijken. 

Het vliegtuig kon een noodlanding maken, uiteindelijk raakte er niemand gewond. Boeings met dat type motor zouden alleen gebruikt worden door United Airlines in de VS en door Japanse en Zuid-Koreaanse maatschappijen. United Airlines en Japan houden alvast alle toestellen van dat type aan de grond.

Volgens Boeing gaat het om 128 toestellen van het type 777s die aan de grond moeten worden gehouden. 

Strengere en extra inspecties holle propellerbladen

Volgens de luchtvaartautoriteit zijn er onmiddellijk versterkte inspecties nodig van gelijkaardige toestellen. FAA-topman Steve Dickson zegt dat de richtlijn geldt voor Boeing 777's met bepaalde Pratt&Whitney PW4000-motoren. "Dit betekent waarschijnlijk dat sommige vliegtuigen uit dienst genomen worden."

Volgens Dickson blijkt uit een eerste onderzoek naar het incident van zaterdag dat de "inspecties van de holle propellerbladen die typisch zijn voor dit type motor, dat enkel door Boeing 777-vliegtuigen gebruikt wordt, elkaar sneller moeten opvolgen". 

 Vlucht 328 was op weg van Denver naar Honolulu toen het incident zich voordeed.  Er waren 241 personen aan boord, onder wie 10 bemanningsleden. Politie in Broomfield, een stad 48 kilometer ten westen van de luchthaven van Denver, toonde op Twitter foto's van grote stukken vliegtuig in de tuinen van inwoners.

AFP or licensors

Meest gelezen