Het vaccinatiecentrum in Maasmechelen

Vaccinatiecentra Houthalen,  Maasmechelen en Genk starten vandaag: "Extra acties om mensen te sensibiliseren"

In Houthalen, Maasmechelen en Genk starten de vaccinatiecentra. In Houthalen krijgen vandaag 80 zorgverleners hun vaccin, en morgen nog eens 120. In Maasmechelen zijn er dat vandaag en morgen telkens 100. Omdat de vaccinatiecentra actief zijn in een voormalige mijngemeente met heel wat inwoners van allochtone origine, wordt er nu al nagedacht over extra acties om die groepen te bereiken.

In Maasmechelen zijn de eerste gesprekken met vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen al gebeurd. Er zijn ook al concrete afspraken gemaakt: "We weten uit ervaring dat dat niet altijd even gemakkelijk is en er ook mensen zijn die het niet helemaal goed begrijpen", zegt burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen. "Daar is voor ons een hele belangrijke rol weggelegd voor de multiculturele verenigingen die we hebben, en waar we al lang mee samenwerken. Ook zij gaan monitoren om te kijken binnen hun gemeenschap wie er al dan niet ingaat op de uitnodiging een prikje te halen. En op die manier kunnen we eventueel ook bijsturen met bijvoorbeeld een callcentrum om toch nog een aantal mensen in hun eigen taal te verwittigen."

Ook Genk sensibiliseert

De Vlaamse overheid heeft ondertussen geregeld dat er een tolk mee kan naar de vaccinatiecentra, en er is ook een meertalige folder klaar. En die folder laten ze in Genk uitdelen. "We kennen heel wat mensen die actief zijn in verschillende netwerken. Dat gaat over verschillende gemeenschappen als Italiaans, Frans, Turks en Arabisch, maar we hebben ook netwerken rond anderstalige nieuwkomers" zegt burgemeester Wim Dries van Genk (CD&V). "We gaan die allemaal benaderen, dat kan een één op één zijn door mensen die andere in een netwerk kennen. En dat kan bijvoorbeeld via Whatsapp groepen. En op die manier proberen we maximaal op te roepen om te komen vaccineren."

Ook in Maaseik en Sint-Truiden zijn vandaag de eerste vaccins gezet

In totaal zijn vijf Limburgse vaccinatiecentra vandaag van start gegaan. Naast Genk, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen zijn dat ook Maaseik en Sint-Truiden.  De vaccinatiecentra in Limburg die nog niet gestart zijn, doen dat morgen.

Meest gelezen