Jérémy-Günther-Heinz Jähnick (Wikipedia)

Verschillende avondklokken in Plopsaqua in Landen: zwembad ligt in Wallonië, parking in Vlaanderen

In subtropisch zwembad Plopsaqua in Landen gelden verschillende avondklokken. De parking ligt in Vlaanderen, maar het zwemgedeelte in Hannuit, en dat is Waals grondgebied. En laat die twee landsgedeelten nu een verschillende avondklok hebben. Zwemmers moeten dus om 22 uur uit het water, maar mogen op de parking blijven hangen tot middernacht.  

Het blijft een vreemde ervaring voor de zwemmers van Plopsaqua. Het zwemparadijs ligt namelijk op het grondgebied van twee steden: Landen in Vlaanderen en Hannuit in Wallonië. Daarom gelden verschillende regels in en rond het gebouw. Mensen moeten om 22 uur het zwembad uit, maar mogen wel tot middernacht op de parking blijven hangen. Om dat probleem op te lossen, zijn de zwemlessen intussen vervroegd. 

Het is een grappige situatie, maar niet onoverkomelijk

Burgemeester van Landen Gino Debroux

Burgemeester van Landen Gino Debroux (SP.A) geeft toe dat het een opvallende situatie is. Maar hij is vooral blij dat zijn inwoners kunnen blijven zwemmen, ondanks de twee verschillende avondklokken. 

"De situatie is natuurlijk niet uniek voor Landen, maar voor nog mensen die op de taalgrens wonen", zegt hij. "Ik ben vooral blij dat mensen in deze omstandigheden nog altijd kunnen gaan zwemmen. Zowel die van Landen als van Hannuit. Dat de sportclubs er gebruik van kunnen maken. Het is een grappige situatie, maar niet onoverkomelijk." 

De zwemlessen die normaal duren tot 22 uur zijn intussen vervroegd zodat mensen niet in zwempak naar de parking moeten lopen. 

Meest gelezen