Brusselse agenten melden zélf "brutaal geweld tegen minderjarigen" na manifestatie eind januari, vakbond ACOD schrijft brief aan burgemeester

Verschillende Brusselse agenten hebben melding gemaakt van onregelmatigheden en wangedrag na de betoging tegen de zogenaamde klassenjustitie op zondag 24 januari in Brussel. Politievakbond ACOD heeft daarover een brief geschreven aan de Brusselse burgemeester Close. Dat schrijft De Morgen en is bevestigd aan VRT NWS. "Minderjarigen werden brutaal geslagen in de cellen, zonder reactie van de chefs ter plaatse.

De manifestatie in Brussel op zondag 24 januari was verboden, maar toch kwamen honderden mensen naar de hoofdstad om te betogen tegen de zogenaamde klassenjustitie. De betogers protesteerden na verschillende incidenten waarbij verschillende mensen gewond raakten of overleden bij politietussenkomsten.

De manifestatie werd een tijdlang gedoogd, maar uiteindelijk greep de politie in. In totaal werden meer dan 230 mensen opgepakt, onder wie 86 minderjarigen. De arrestanten werden naar cellen in de politiekazerne van Etterbeek gebracht. Verschillende jongeren meldden daarna wangedrag door de agenten. Sommige klachten gaan over slagen en verwondingen. Bij comité P zijn sindsdien 16 individuele klachten binnengekomen. Alle klachten met een strafrechtelijk luik worden onderzocht door het parket. Andere klachten, zoals meldingen dat iemand niet naar het toilet mocht of geen ouder mocht contacteren, onderzoekt het comité P zelf.  Hoeveel klachten het parket exact onderzoekt, is nog onduidelijk.

Intussen blijkt dus dat niet enkel de jongeren zelf, maar ook enkele agenten die die avond en nacht aanwezig waren melding hebben gemaakt van wangedrag.  "De feiten werden aan het parket gemeld. ", zegt Marc Duplessis van de politievakbond ACOD Brussel. "De mensen die deze zaken hebben gemeld, hebben in eer en geweten gehandeld. Dat zijn de goede politiemensen. Ik denk dat dergelijke zaken moeten kenbaar gemaakt worden, want het is een politieambt onwaardig", alds Marc Duplessis.

Minderjarigen werden brutaal geslagen in de cellen, en ze werden niet meteen naar hun ouders gebracht

Fragment brief politievakbond ACOD, afdeling Brussel Hoofdstad Elsene

Naast de meldingen bij het parket, die het gevolg zijn van een interne procedure, is er nu ook een brief vertrokken naar het stadsbestuur. De afdeling van de zone Brussel Hoofdstad Elsene van de politievakbond ACOD schreef die naar de Brusselse burgemeester Philippe Close. "We kregen meldingen van een tiental agenten", zegt Betty Masure van de vakbond. In de brief worden verschillende zaken opgesomd die op de bewuste avond en nacht helemaal verkeerd zouden gelopen zijn. "Minderjarigen werden brutaal geslagen in de cellen, zonder reacties van de chefs ter plaatse", is onder meer te lezen. De minderjarigen zouden ook niet meteen naar hun ouders zijn gebracht. Sommigen moesten tot een uur wachten.

Daarnaast zijn niet alle normale administratieve procedures gehanteerd. Zo had iedereen een bandje moeten krijgen met de plaats van arrestatie daarop, wat niet is gebeurd. "Ook de COVID-normen werden niet gerespecteerd. De arrestanten werden zonder voorzorg in de cellen gestopt", staat er nog te lezen. "Er was daarnaast ook te weinig vrouwelijk personeel om de fouilleringen te kunnen doen", aldus de brief. De vakbond spreekt van 2 politieagenten voor een 60-tal gedetineerden. De politievakbond wil dat de stad bekijkt hoe ze deze gebeurtenissen in het vervolg kunnen vermijden. Komende donderdag zit de vakbond samen met burgemeester Close en de korpschef van de zone Brussel Hoofdstad Elsene.

Meest gelezen