Belga Image

Volvo Trucks in Gent start weer op na tekort onderdelen: "Zonder kan je geen vrachtwagens bouwen"

Volvo Trucks Belgium in Gent kan vandaag opnieuw de productie starten nadat er enkele dagen een tekort was aan elektronisch materiaal. Het bedrijf moest wachten op specifieke onderdelen: chips die gebruikt worden in motoren en in verschillende delen van een vrachtwagen. Het tekort aan die chips is een wereldwijd probleem.

Wereldwijd is er een tekort aan computerchips en dat probleem is ook te voelen in de autoindustrie. Het gaat om belangrijke onderdelen die in de elektronica van een wagen zitten. Volvo Trucks in Gent heeft daardoor enkele dagen haar productielijnen, en de administratie die daarmee te maken heeft, moeten stilleggen terwijl het wachtte op levering van de chips. Maar vandaag kan het bedrijf terug opstarten.

Zonder die elektronische onderdelen kan je geen vrachtwagens bouwen
Vera Bostijn van Volvo Trucks Belgium in Gent

Motoren en cabines

Zonder die onderdelen kan je geen vrachtwagens bouwen, zegt Vera Bostijn van Volvo Trucks Belgium in Gent: "Er ontbreken essentiële onderdelen van de controle-units in onze vrachtwagens. Die zitten bijvoorbeeld in motoren en in cabines en zitten verspreid op verschillende plaatsen in de vrachtwagens", zegt Bostijn. "Op dit moment is daar wereldwijd een tekort aan. En de leveranciers kunnen onze vraag ernaar en onze productie niet volgen."

Volvo Trucks besliste daarom om de productie een aantal dagen stil te leggen. "We geven hiermee de leveranciers de kans om onze productie bij te benen." Ondertussen is dat ook gebeurd en is de productie vandaag terug opgestart. Omdat het om een wereldwijd probleem gaat zal de situatie nauw opgevolgd worden binnen het bedrijf", zegt Bostijn.

Overmacht

Omdat de tijdelijke stillegging een geval van overmacht was konden de medewerkers kiezen wat ze met de "vrije" dagen deden: "Medewerkers konden overmacht inplannen ofwel verlof nemen. De keuze was aan hen." Niet het volledige bedrijf lag stil, Volvo Fitting Center, waar de banden worden gefit, werkte wel. Ook een deel van de logistieke afdeling werkte gewoon door omdat andere onderdelen wel nog altijd geleverd werden.

Meest gelezen