Perslekken mijden en scheidende sterren tegenspreken, wie is advocate Laura Wasser die Kim Kardashian inschakelt?

Kim Kardashian heeft er ruim ervaring mee: scheiden. Kanye West is haar derde echtgenoot - of beter: ex - na Kris Humphries. Om haar papieren en vooral miljoenen op orde te krijgen met de Amerikaanse basketspeler schakelde Kardashian Laura Wasser in, en dat doet ze nu opnieuw bij West. Wasser is zowat de "echtscheidingskoningin van Hollywood". Angelina Jolie en Britney Spears behoren tot haar cliënteel. The rich and famous bellen haar meteen op bij een breuk. Wat zijn Wassers kwaliteiten? 

De Amerikaanse Wasser (52) pleit in Californië. Haar gedeelde advocatenkantoor Wasser, Cooperman & Mandles staat zowat in de smartphone van elke beroemdheid. Ze richtte zelf het online-scheidingsplatform "It's over easy" op.

En de naam van het platform zegt alles. Een snelle, nette regeling en het allerliefst zonder veel poespas in de pers. Wassers slogan: "Hoe te scheiden zonder dat je familie eraan ten onder gaat en zonder dat je zelf bankroet gaat", dat ze in 2013 ook in een boek gegoten heeft. Momenteel werkt ze aan een app "om mensen hun scheiding zelf te laten regelen".

Hoewel Wasser een harde tante genoemd wordt, is ze gewoon - naast gepokt en gemazeld in echtscheidingen - realistisch en met één ex-man een ervaringsdeskundige. Als een cliënt absurde eisen heeft, zegt ze dat vlakaf. "Succesvolle mensen zijn het niet gewoon dat iemand hen iets verbiedt. Ik moet hen de waarheid vertellen." 

2013 Getty Images

De lange indrukwekkende lijst van bekende breuken die Laura Wasser mee wist af te ronden:

 • Zangeres Britney Spears en danser Kevin Federline
 • Acteurs Scarlett Johansson en Ryan Reynolds
 • Zangeres Gwen Stefani en zanger Gavin Rossdale 
 • Acteur Johny Depp en actrice Amber Heard
 • Acteurs Drew Barrymore en Will Kopelman 
 • Acteur Mel Gibson en tandartsassistente Robyn Moore 
 • Actrice Laura Dern en muzikant Ben Harper
 • Acteurs Ben Affleck en Jennifer Garner
 • Zangeres Christina Aguilera en muziekproducent Jordan Bratman
 • Model Heidi Klum en zanger Seal (foto)
 • Schrijfster Maria Shriver en acteur/oud-gouverneur Arnold Schwarzenegger
 • Acteurs Ashton Kutcher en Demi Moore
 • De lopende rechtszaken of (v)echtscheidingen: acteurs Angelina Jolie en Brad Pitt (het voogdijschap over de kinderen raakt moeilijk uitgeklaard), en zangeres Kelly Clarkson en manager Brandon Blackstock
Wasser leerde de knepen van het vak van haar vader, die ook advocaat is en gespecialiseerd is in scheidingen. Dennis Wasser hielp indertijd actrice Mia Farrow en regisseurs Steven Spielberg en Clint Eastwood. Volgens de geruchten gaf vader Wasser zijn dochter als tweede naam opzettelijk Allison, zodat haar initialen LAW zijn (vertaald: de wet). 
In 2011 toen het nog koek en ei was tussen Heidi Klum en Seal.

Van verzegelde documenten tot cliënten in lockdown

Wasser stelde in een interview dat "scheidingen de grote gelijkmakers zijn". "Je bent angstig, gebroken, kwaad. Je kunt je schuldig voelen: wat deed ik verkeerd? Het voelt als een mislukking." Die gevoelens zijn uiteraard hetzelfde, of je nu arm of rijk bent.

Maar deze echtscheidingen zijn toch dat tikkeltje meer, want ze gaan gepaard met tientallen miljoenen en de betrokkenen prijken in de populaire bladen. Wasser gaat er prat op discreet te handelen. Ze moet ook wel, anders verliest ze haar cliënten. Die discretie gaat best ver. Ze vraagt cliënten om zich gedeisd te houden, bij wijze van spreken in lockdown te gaan. "Ik heb zeker zaken gehad waarbij één of andere partij de media bespeelt en zich niet focust op de echte kwestie", ergert Wasser zich.

2018 Getty Images

Wasser is voorstander om gerechtelijke documenten verzegeld op te sturen. Dit om zoveel mogelijk lekken te vermijden en potentieel delicate informatie uit de media te houden. Geen sinecure in Hollywood als er al eens een overspelige partij het huwelijk nekt, de nanny bij Affleck en de buitenechtelijke zoon van Schwarzenegger zijn bekende voorbeelden.

Meestal bedingt Wasser al een schikking bij de gewezen tortelduifjes nog vóór de scheidingspapieren officieel worden ingediend, zodat de rest van de procedure een rustig verloop gegund is. Een "vriendelijke" scheiding - mede dankzij een bemiddelende Wasser - werd dat tussen Reynolds en Johansson. Ze splitsten alles 50-50. 

Vergis u niet: zelf is Wasser allesbehalve mediaschuw en prijkt in magazines als Time en People. Maar ze nuanceert subtiel:  "Ik praat over mezelf, over mijn (stijlvolle en peperdure, red.) kleren, niét over mijn cliënten." 

U was wellicht al vergeten dat ze ooit gehuwd waren: Scarlett Johansson en Ryan Reynolds.

Haar kantoor als filmset

Het advocatenkantoor van Wasser deed in het verleden al eens een dagje dienst als decor voor de Netflixfilm "Marriage story", een - hoe kan het ook anders - een scheidingsdrama met... Laura Dern en Scarlett Johansson. Dern zou het personage Nora Fanshaw, een te beduchten advocate op stiletto's, gebaseerd hebben op Wasser. De actrice werd ervoor bekroond met een Golden Globe.

Wasser vond het personage Nora eerder een "karikatuur van een duivelse echtscheidingsadvocaat". "Laura Dern leverde uitstekend werk. Maar buiten de kantoorruimtes zie ik niet direct de gelijkenissen."

BEKIJK hier onze recensie over "Marriage story" (beelden dateren van november 2019):

Videospeler inladen...

Meest gelezen