Nicolas Maeterlinck

Ziekenhuis in Dendermonde gaat meer testen na tijdelijke opnamestop: “We willen niet meer in hetzelfde straatje terechtkomen”

Het AZ Sint-Blasiusziekenhuis van Dendermonde is vanaf vandaag opnieuw open voor gewone ingrepen na een hevige corona-uitbraak. Het ziekenhuis besliste twee weken geleden om, voor de derde keer in korte tijd, tijdelijk alle niet-dringende ingrepen uit te stellen. “Wij gaan de opgenomen patiënten nu elke 48 uur testen”, zegt hoofdarts Kristof Van den Hauwe.

Twee weken geleden kreeg het AZ Sint-Blasiusziekenhuis in Dendermonde een derde corona-uitbraak in anderhalve maand te verwerken. Er werd toen beslist om alle niet-dringende ingrepen uit te stellen, maar sinds donderdag werden er geen nieuwe positieve gevallen meer ontdekt. Dat betekent dat alle activiteiten vanaf vandaag kunnen hervat worden. “We gaan nog meer testen nu”, zegt hoofdarts Kristof Van den Hauwe.

Oorzaak onbekend

De precieze reden waarom het ziekenhuis drie uitbraken kreeg op korte tijd, weet van Van den Hauwe niet: “De oorzaak is niet met zekerheid kunnen achterhaald worden. Wel is het zo dat de regio rond Dendermonde een van de hotspots is in gans Vlaanderen, dus vermoeden we dat de besmettingen op die manier het ziekenhuis binnengekomen zijn, en zo voor die interne uitbraken gezorgd heeft.”

Het ziekenhuis heeft naar aanleiding van de uitbraken ook twee keer een brede screening gedaan bij alle medewerkers. “Die positieve resultaten lagen eigenlijk een stuk lager in vergelijking met die in de algemene bevolking van Dendermonde. Dat toont toch aan dat de algemene maatregelen die we hanteren in het ziekenhuis afdoende zijn”, zegt Van den Hauwe.

We willen niet dat de veiligheid van de patiënt verder in het gedrang komt

Kristof Van den Hauwe, hoofdarts AZ Sint-Blasiusziekenhuis Dendermonde

Van den Hauwe neemt wel liever het zekere voor het onzekere: “Ondanks het feit dat wij al frequent testen, hebben wij onze maatregelen nog verder aangescherpt. We gaan om de 48 uur de opgenomen patiënten testen, om er zo voor te zorgen dat we niet meer in hetzelfde straatje terechtkomen.”

De uitbraak was volgens de hoofdarts relatief beperkt naar aantallen, maar hij vond de extra maatregelen zeker niet overbodig. “Zelfs als je maar één of twee positieve gevallen op een afdeling hebt, kunnen er op die afdelingen eigenlijk geen extra patiënten meer opgenomen worden. Met extra testen willen we er ook voor zorgen dat de kwaliteitsvolle zorg en de veiligheid van de patiënt niet meer in het gedrang komt”, besluit Van den Hauwe.

kasto80

Meest gelezen