"A thing of beauty is a joy forever": 200 jaar geleden overleed dichter John Keats

De Engelse dichter John Keats was amper 25 toen hij in 1821 aan tuberculose overleed in Rome. Hij liet zijn verloofde en muze Fanny Brawne na en poëzie die na 200 jaar nog altijd wordt gelezen, gedeeld en bewonderd. Popster Bob Geldof en vele anderen eren John Keats vandaag met bloemen, films en gedichten.

John Keats (1795-1821) is een van de meest geliefde Engelse dichters; zijn werk wordt na twee eeuwen nog volop voorgedragen, gelezen, gedeeld en geanalyseerd. Gedichten als "Ode to a Nightingale" of "La Belle Dame sans Merci" zijn heel bekend in de Engelstalige wereld. Maar tijdens het korte leven van Keats was die populariteit er nog allerminst.

Samen met Percy Bysshe Shelley en Lord Byron was Keats een boegbeeld van de romantische poëzie, met veel aandacht voor de vergankelijkheid van het leven, de natuur en hevige emoties. 

A thing of beauty is a joy for ever:
Its loveliness increases; it will never
Pass into nothingness; but still will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing.

John Keats was amper 25 jaar oud toen hij aan tuberculose bezweek. Hij had de Zuid-Europese warmte opgezocht in Rome, maar dat mocht niet baten. Hij overleed in een klein kamertje in een groot huis bij de beroemde Spaanse trappen in Rome. Dat pand is nu het Keats-Shelley House

Vanmorgen zijn er bloemen neergelegd en gedichten voorgedragen bij het graf van John Keats op de protestantse begraafplaats van Rome, het Cimitero Acattolico. "Here lies one whose name was writ in water" staat te lezen op zijn grafsteen, "Hier ligt iemand wiens naam in water was geschreven." Keats zei zelf dat hij geen onsterfelijk werk had nagelaten.  Hij stierf kort voor middernacht op de 23e februari; in de tijdrekening toen was het al de 24e.

Op dezelfde begraafplaats ligt ook Percy Bysshe Shelley begraven, die een jaar na Keats om het leven kwam toen zijn zeilboot verging in Italiaanse wateren. Ook Shelley stierf jong, op zijn 29e. In zijn jaszak zat een bundel gedichten van ... Keats.

Popster Bob Geldof, bekend van de Boomtown Rats en van Live Aid, is ambassadeur van de Keats-herdenking.  Hij leest voor uit de brieven van Keats en geeft een rondleiding in het huis.

Nieuw is de film "Lift me up I am dying" over de laatste dagen van John Keats: 

John Keats had een relatie met zijn muze Fanny Brawne, maar voor ze zouden trouwen overleed hij. Over de gedoemde verhouding maakte Jane Campion (van "The Piano") de film "Bright star" uit 2009:

Acteur en schrijver Stephen Fry leest " Ode to a Nightingale" van John Keats:

Meest gelezen