Radio 2

Beken in Maarkedal vervuild met meer dan 100.000 liter vloeibare mest: "Een milieuramp is maar net vermeden”

In de Vlaamse Ardennen is een beek vervuild met meer dan 100.000 liter vloeibare mest. De vervuiling kwam er nadat de mestzak van een landbouwer in de buurt was opengescheurd. “Het is afwachten wat het effect van de vervuiling gaat zijn op de Maarkebeek”, zegt burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA).

De vervuilende mest blijkt afkomstig te zijn van een opslagplaats van een landbouwer uit de buurt. Door een breuk in de mestzak, is er 100.000 liter vloeibare mest in de grachten terechtgekomen, en via het grachtenstelsel ook in de Maarkebeek beland. Dankzij het snelle optreden van de landbouwer zelf heeft men erger kunnen voorkomen. Het is afwachten wat het effect gaat zijn op de Maarkebeek, maar dat er vervuiling is, lijkt mij duidelijk”, zegt burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA).

De impact op het milieu is gelukkig beperkt gebleven

Katrien Smet, Vlaamse Milieumaatschappij

Na een melding van de boer zelf, kwamen de bevoegde instanties snel ter plaatse. “De landbouwer heeft gelukkig snel gereageerd. Er is snel een dam in de Maria-Borrebeek aangebracht, waardoor de mest eigenlijk niet verder in de waterloop terecht is kunnen komen”, klinkt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Volgens de VMM valt de milieuschade voorlopig nog mee: “De landbouwer is de mest ook meteen zelf beginnen opzuigen, waardoor een milieuramp net is vermeden. En uit de eerste meetresultaten die we hebben, blijkt dat de impact op het milieu beperkt is gebleven.”

Verder opvolgen

De gevolgen van de vervuiling wordt verder opgevolgd door de milieumaatschappij: “Ook de temperatuur, de pH-waarde en de geleidbaarheid van het water hebben we gemeten. We zien voorlopig een kleine impact. Vandaag zullen we opnieuw stalen nemen, en we zullen dat zeker blijven nagaan.”

De milieumaatschappij bekijkt nu verder wat er moet gebeuren, en hoe de betrokken gronden kunnen worden gereinigd. “Het is natuurlijk ook kouder weer dan in de zomer, en het heeft ook veel geregend. Als er dan vervuiling in de waterleiding komt, gaat dat ook sneller verdunnen. Daarom zullen de gevolgen al bij al wel meevallen”, besluit de VMM.

kasto80

Meest gelezen