België krijgt 10 dagen van Europese Commissie om reisverbod te rechtvaardigen

De Europese Commissie heeft ons land tien dagen gegeven om te antwoorden op de vraag waarom het verbod op niet-essentiële reizen tot 1 april is verlengd. Ze heeft daarover een brief gestuurd die ondertekend is door de directeur-generaal van het directoraat-generaal Justitie bij de Commissie.

"In het geval van het door België opgelegde reisverbod is de Commissie van oordeel dat minder restrictieve maatregelen mogelijk waren geweest om de volksgezondheid te beschermen", schrijft directeur-generaal Salla Saastamoinen.

Ze benadrukt dat voor de verlenging van het reisverbod "geen enkele reden" gegeven is en dat die beslissing is genomen weken voor het initiële reisverbod zou aflopen dat tot 1 maart gold. Het was het Overlegcomité van 5 februari dat besloot om alle bestaande coronamaatregelen te verlengen tot 1 april, behalve dan de regeling voor de kappers, die van 13 februari weer aan de slag mochten.  

Behalve België kregen ook Duitsland en nog vier andere Europese lidstaten een brief van de Commissie naar aanleiding van de beperkingen op het vrij verkeer dat ze naar aanleiding van de coronacrisis hebben ingesteld.

Meest gelezen