Videospeler inladen...

Zoon van epidemioloog Pierre Van Damme organiseert eind juni "Bevrijdingsfeest": "Al pittige discussies over gevoerd"

Reisorganisatie Route du Soleil en internetplatform TAGMAG plannen eind juni een "bevrijdingsfeest" om afscheid te nemen van het coronatijdperk. Opvallend: een van de drijvende krachten achter het festival is Tom Van Damme, de zoon van epidemioloog en lid van de taskforce vaccinatie Pierre Van Damme. "We hebben er al pittige discussies over gevoerd", zegt die laatste in "De afspraak".

"Het grote bevrijdingsfeest": dat moet op 26 en 27 juni 2021 plaatsvinden op een nog nader te bepalen locatie in Vlaanderen. Het doel? Afscheid nemen van het coronatijdperk. "We zitten al meer dan een jaar opgesloten in ons eigen kot, tijd dat er een einde aan komt", schrijven de organisatoren Route du Soleil en TAGMAG op de website van het festival.

Concreet plannen ze een "legendarisch gebeuren" om het einde van het bubbeltijdperk te vieren. "Denk hierbij aan bakken confetti, opblaasflamingo’s, schaamteloze danspartijen, innige omhelzingen en maskerloze happy faces. Allemaal zaken die het leven zo plezierig maken en waar we allen keihard weer naar snakken." Onder anderen Yolotanker, Average Rob en Sergio zullen op het podium staan, al lijkt er ook plaats voor "Zwangere Marc", "Steven Aoki" en "MC Vlieghe".

Route du Soleil en TAGMAG rekenen erop dat tegen eind juni zo veel mensen tegen het coronavirus zullen zijn gevaccineerd dat "Het grote bevrijdingsfeest" wel degelijk zal kunnen plaatsvinden. Ze doen dan ook een uitdrukkelijke oproep aan onder meer de Nationale Veiligheidsraad om op schema te blijven in de vaccinatiecampagne (al is het sinds het aantreden van de regering-De Croo het Overlegcomité en niet langer de Nationale Veiligheidsraad dat de belangrijkste beslissingen neemt).

Pierre Van Damme: "Het zou kunnen dat ik het moet afgelasten"

Opvallend: een van de drijvende krachten achter het festival is Tom Van Damme, de zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme die als lid van de taskforce vaccinatie de vaccinatiecampagne in België mee uitstippelt en begeleidt. Die laatste lijkt dan ook niet onverdeeld gelukkig met de plannen van zijn zoon. "We hebben hier thuis al pittige discussies over gevoerd", zegt vader Van Damme vanavond in "De afspraak".

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Pierre Van Damme in "De afspraak" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Mijn zoon heeft recht op zijn mening, dit zijn zaken die kunnen gebeuren. Hij is volwassen en hij werkt in een evenementenbureau. Die discussie voeren we al een jaar: het is een sector die het heel moeilijk heeft. Je voelt duidelijk dat er vroeg of laat iets moet gebeuren om die mensen toch een beetje toekomstperspectief te geven. Hij probeert dat op grote schaal te doen, terwijl hij jongeren vraagt nu niet te zot te doen om hopelijk tegen dan enkele zaken mogelijk te maken. Als het niet lukt, gaan ze zich erbij moeten neerleggen. Het zou kunnen dat ik het moet afgelasten."

"In de communicatie is nu vooral de boodschap om vol te houden belangrijk en die proberen ook zij mee te geven: nu goed volhouden om dan hopelijk in juni iets te kunnen doen. Dat is geen gemakkelijke boodschap om aan jongeren te geven, maar het is voor een stuk dezelfde boodschap die wij als experten geven. Hopelijk gaan we tegen juni massaal vaccineren, desnoods dag en nacht. Als we dat in mei en juni kunnen doen, dan zou de timing van het festival zo slecht nog niet zijn, maar ik wil er niet op vooruit lopen."

Meest gelezen