Bijna alle Limburgse vaccinatiecentra zijn gestart: "Er gaan geen spuitjes verloren"

In de meeste Limburgse vaccinatiecentra zijn de eerste coronavaccins gezet. Op de meeste plaatsen is dat vlot verlopen, alleen kwamen er soms mensen niet opdagen die wel waren uitgenodigd. Dat probleem werd opgevangen door andere mensen op te trommelen.

"Alles is vlot verlopen in Tongeren en Bilzen", zegt Luc Hendrix van eerstelijnszone Zuid Oost Limburg. "1 op 5 mensen is niet komen opdagen. De meesten hadden al een vaccin gehad, voor sommigen was het geen geschikt moment, anderen lieten niets weten. Maar we hebben een reservelijst van vrijwilligers of frontliners zoals kinesisten of apothekers. Zij zijn langs gekomen, zodat we alle beschikbare vaccins gebruikt hebben."

We hebben alle spuitjes kunnen zetten en dat is toch belangrijk
Eric Eurlings, centrumverantwoorelijke Maasmechelen

In Genk kwamen 80 van de 300 mensen maandag niet opdagen. "Dat ging om diverse redenen", zegt Kaat Ieven. "Sommige waren al gevaccineerd in het ziekenhuis of woonzorgcentrum, andere zaten in quarantaine. Daarom hebben we 80 nieuwe mensen opgebeld, zodat alle 300 spuitjes gezet konden worden." 

Ook in Maasmechelen stelde zich hetzelfde probleem: "We hebben wat ICT-problemen gehad om de uitnodigingen bij de mensen te krijgen", zegt centrumverantwoordelijke Eric Eurlings. "Daardoor hebben we heel veel moeten rondbellen, maar uiteindelijk hebben we alle 100 spuitjes kunnen zetten."

In Maaseik, Houthalen-Helchteren en Sint-Truiden ging alles vlot. En ook in de centra waar vorige week werd gestart, kwam iedereen opdagen.

Woensdag is Heusden-Zolder aan de beurt, en vrijdag start Leopoldsburg nog als laatste vaccinatiecentrum in Limburg op.

Meest gelezen